Alerten de l'abús de mòbils i tauletes com els nous mainaders tecnològics

La meitat dels nens d'entre un i dos anys ja han fet servir el telèfon mòbil per veure dibuixos infantils. Els experts recomanen regular-ho i posar-hi límits

Mariona Piqué / Oriol EsteveActualitzat

S'ha passat de fer l'avió perquè mengin a donar-los el mòbil. Al restaurant, al cotxe, a casa..., molt sovint s'acaba fent servir els mòbils i les tauletes per tenir els més petits entretinguts.

Joana Pareja és mare d'una nena de dos anys i diu que la seva filla ja és tota una experta amb el mòbil.

"No para de fer-lo servir. Quan l'hi prenc em fa una rabieta i quan no hi ha wifi es molesta. Sé que no és bo que el tingui tota l'estona, però hi ha moments que necessito estar sense que res em molesti. És l'única manera que ella pugui estar tranquil·la i jo pugui fer feina de casa, treballar amb l'ordinador..."

Segons l'estudi "Tendències de joguines i joc en família a Espanya", de l'Institut Tecnològic del Producte Infantil i Oci, el 50% d'infants d'entre un i dos anys ja fan servir els telèfons mòbils per veure dibuixos infantils

 

Per als infants de 3 a 5 anys recomanen limitar-ne l'ús a una hora al dia amb programes d'alta qualitat i sempre acompanyats d'un adult, i per als de més de 6 anys aconsellen que es posin límits i que s'assegurin que no els pren hores de son.

Segons Guillermo Bautista, professor de Psicologia i Educació a la Universitat Oberta de Catalunya, abans dels tres anys, l'ús de pantalles hauria de ser ocasional.

"Cal regular-ne molt l'ús, però tampoc passa res si un dia es deixa el mòbil perquè el nen s'hi entretingui, sense que això sigui la norma. Però també es corre el risc que, com que atreu tant, el nen ho demani; per això és important tenir alternatives de joc."

"A l'hora de posar límits depèn de cada nen. Hi haurà un nen que senti una atracció molt forta per la pantalla i això li impedeixi fer altres activitats. Aquí s'hauria de regular molt més. És important que no deixi de fer res de la seva rutina habitual per estar molt de temps amb la pantalla."

"Com més gran sigui el nen, hi voldrà passar més estona, davant la pantalla, perquè és un element de socialització. Però, si des de petits s'han posat límits, normes, per ser coherents amb les nostres actuacions, després serà molt més fàcil seguir aplicant aquests límits quan ja són adolescents."

Quins perills hi ha d'utilitzar en excés els mòbils i tauletes?

Segons Guillermo Bautista, passar moltes hores al dia davant les pantalles pot implicar riscos per a la salut.

"Pot provocar pèrdua de visió, sedentarisme, que tinguin només un tipus d'estímul. I que deixin de fer altres coses, fins i tot socialitzar-se amb altres nens. Hi pot haver el cas d'algun nen que de seguida que surt de l'escola ja busqui estar enganxat a la pantalla quan podria estar jugant al parc amb els amics."

Bautista també alerta dels continguts.

"I quan són més grans cal estar alerta amb els continguts, que poden ser perillosos per als nens, i, per tant, és important estar-hi molt a sobre. Jo soc partidari d'informar, més que no pas de prohibir."

 

A partir de quina edat és recomanable regalar mòbils i tauletes?

Guillermo Bautista considera que "no s'haurien de regalar mòbils i tauletes abans de l'adolescència i la millor opció és que sigui un element compartit a la llar familiar."

"I establir unes normes d'utilització que hem de complir tots. No podem dir al nostre fill que no pot fer servir la tauleta quan nosaltres, els pares, hi estem enganxats tot el dia."

Segons els experts, la principal recomanació és deixar la pantalla de banda i dedicar-los temps. I que tinguin temps per a l'avorriment, perquè desperta la creativitat.

ARXIVAT A:
Educació Xarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut