Del 8 al 13 de novembre, Filmoteca de Catalunya, Barcelona

Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

L'emigració i l'exili vertebren gran part de la programació de la desena edició de la mostra, amb títols com "Locutori Istanbul", "Una criada per a cadascú" i "Un assetjat com jo", de la directora siriana Hala Alabdalla. És una de les realitzadores més reconegudes del cinema àrab i una de les convidades d'aquesta edició.

Del 8 al 13 de novembre la Filmoteca de Catalunya acull la desena Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya. Són 10 títols per celebrar els 10 anys que el certamen, organitzat per l'ONG Sodepau, fa que enforteix els llaços entre les dues ribes de la Mediterrània.

L'emigració i l'exili travessen bona part de la programació d'aquesta desena edició amb llargmetratges de ficció i els documentals "Locutori Istanbul" ("Callshop Istanbul"), "Un assetjat com jo" ("Un assiégé comme moi") i "Una criada per a cadascú" ("A maid for each").

A continuació trobareu una agenda de la projecció dels documentals en aquesta edició:

 

DIMECRES 9 DE NOVEMBRE, 19.00

"LOCUTORI ISTANBUL" ("CALLSHOP ISTANBUL")

L'escriptora marroquina Hind Benchekroun, establerta ara al Canadà, i el realitzador kurd Sami Mermer dirigeixen "Locutori Istanbul". La ciutat turca, cruïlla entre Europa i Àsia, sempre ha estat una estació en el camí de comerciants i viatgers de tot el món. Avui, per als migrants de l'Àfrica i l'Orient Mitjà, és la porta d'entrada a la terra promesa d'Europa. Refugiats sirians i iraquians es congreguen en els locutoris de la ciutat, que es troben a cada cantonada i ofereixen un lligam vital amb els seus països d'origen. La pel·lícula recull les converses, confidències i moments carregats d'emotivitat que se succeeixen en el dia a dia d'aquests negocis, i esdevé un testimoni poderós i digne de les condicions de la migració en el segle XXI.

 

 

 

DIVENDRES 11 DE NOVEMBRE, 19.00

"EN EL MEU CAP UNA ROTONDA" ("FI RASSI ROND-POINT")

El documental ens situa a l'escorxador més gran d'Alger, on viuen i treballen homes al ritme punyent de les seves tasques i somnis. L'esperança, l'amargor, l'amor, el paradís, l'infern i el futbol s'expliquen com melodies a l'estil chaabi o raï que marquen el ritme de la seva vida i del seu món. Els joves només parlen del gran amor, i els més vells dialoguen amb els ocells. Més enllà d'uns personatges a l'alçada de la ficció i un to que va del drama a la comèdia, del grotesc al surrealisme, es dibuixa un retrat de la societat algeriana contemporània, de les seves esperances i contradiccions.

 

 

El documental va ser premiat al Festival de Cinema de Torí per "la precisió, la meticulositat i les escenes pertinents amb les quals transforma un lloc de treball dur i de mort (un escorxador d'Alger) en un seguit de quadres vivents plens de delicadesa, ironia i calidesa humana".

Presentarà la sessió Hicham Falah, director del Fidadoc, el Festival Internacional de Cinema Documental d'Agadir.

 

 

DISSABTE 12 DE NOVEMBRE, 21.30

"UN ASSETJAT COM JO" ("MOUHASSARON MITHLI")

La cineasta retrata al documental un editor sirià que viu i treballa a França des dels anys 70, Farouk Mardam-Bey, consagrant la vida a donar a conèixer la poesia i el pensament àrab als europeus. Teixint ponts sense descans entre Europa i l'Orient Mitjà, des de l'esclat de la revolució a Síria sensibilitza infatigablement els ciutadans francesos sobre la tragèdia del poble sirià, al qual pertany més que mai. El seu compromís esdevé un testimoni excepcional de la lluita d'homes i dones que, des de França, han escollit la no violència i la cultura per fer triomfar l'humanisme i la llibertat dels pobles àrabs.

La reconeguda directora siriana Hala Alabdalla és una de les convidades d'aquesta edició de la mostra. Presentarà "Un assetjat com jo" a la Filmoteca de Catalunya. Alabdalla, exiliada a França, és una de realitzadores més reconegudes i valentes del cinema àrab, forta opositora al règim i represaliada. Les seves pel·lícules han estat programades a festivals de tot el món, entre ells Venècia, Toronto i Dubai. Amb "Je suis celle qui porte des fleurs vers sa tombe" va guanyar el Premi al Millor Documental al Festival de Venècia. Després vindrien "Hé! n'oublie pas le cumin", "Yolla, un retour vers soi" i "Comme si nous attrapions un cobra". 

 

 

DIUMENGE 13 DE NOVEMBRE, 19.30

"UNA CRIADA PER A CADASCÚ" ("MAKHDOUMIN")

El treball domèstic representa un mercat real al Líban, segmentat segons els orígens nacionals i ètnics de les treballadores, i que transforma el qui la contracta en l'amo i la treballadora en la seva propietat. El realitzador Maher Abi-Samra s'endinsa amb "Una criada per a cadascú" ("Makhdoumin") en una agència de "domèstiques" al Líban. Zein és comercial i ajuda els seus clients a escollir d'un catàleg de dones d'Àfrica i Àsia, aquella que respondrà millor a les seves necessitats. La publicitat, la justícia i la policia hi participen. Ell decideix obrir-nos la seva agència per a nosaltres.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut