18è Simposi Fundació La Marató
18è Simposi Fundació La Marató

"El lideratge de la recerca catalana és un miracle sociològic en què intervé La Marató"

Així ho ha declarat Antoni Andreu, director general de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut, en la cloenda del 18è Simposi Fundació La Marató de TV3 sobre la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits

Avui s'han fet públics els resultats de la recerca sobre la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits impulsada amb els fons de La Marató 2011. Els investigadors que han liderat els 29 projectes premiats han exposat durant la jornada un conjunt d'avenços en trasplantaments, teràpies cel·lulars avançades i regeneració de teixits que representen millores significatives en el tractament i pronòstic de múltiples malalties.

Les conclusions s'han exposat en 4 taules científiques moderades pel doctor Lluís Blanch, director científic del Parc Taulí, i el doctor Jordi Barretina, director de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, que després han sintetitzat les fites assolides en una taula rodona de caire divulgatiu conduïda per Espartac Peran, presentador de La Marató 2011.

Els doctors Blanch i Barretina han posat en relleu la qualitat dels 29 projectes realitzats i el volum de centres de recerca que hi ha intervingut. En el camp de la investigació en trasplantaments han destacat els avenços aconseguits en compatibilitat i rebuig de l'empelt, fent una menció especial a les contribucions de la tecnologia. En aquest sentit, han citat un estudi que a través de la bioinformàtica pot predir la quantitat de medicació que haurà de prendre un pacient trasplantat per evitar el rebuig. En teràpies cel·lulars avançades, són múltiples les investigacions sobre reprogramació cel·lular i generació de cèl·lules pluripotents, un camp molt nou que ha crescut de forma espectacular en els últims anys. Per últim, han valorat molt positivament la diversitat de malalties a les quals es poden aplicar les teràpies de regeneració de teixits presentades, que inclouen cardiovasculars, respiratòries, inflamatòries, renals, metabòliques o neurològiques, entre moltes altres.

Consulteu els resultats dels 29 projectes en aquesta web: http://www.tv3.cat/marato/18simposium 

La cloenda científica de la jornada ha anat a càrrec del Dr. Antoni Andreu, director general de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut, que ha parlat sobre el lideratge en l'escenari internacional de la recerca que es fa a Catalunya, fenomen que ha qualificat de "miracle sociològic" en el qual hi intervé La Marató de TV3.

La cloenda institucional ha anat a càrrec de la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació, Núria Llorach, i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros.

Núria Llorach ha manifestat que La Marató de TV3 representa "el repte més gran de la CCMA en la seva vocació de servei públic" i ha destacat el paper d'aquest projecte solidari en "donar vida, com deia l'eslògan de La Marató que avui tanquem: quan acaba una vida, en comencen sis".

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha declarat que La Marató "demostra la pasta de què està feta aquesta societat: la solidaritat".  

La consellera Neus Munté ha tancat les intervencions fent un elogi de La Marató com a "referent en solidaritat però, sobretot, com un tresor que permet grans contribucions en salut". Munté ha definit l'acte d'avui com un "exercici de transparència i de retorn social perquè s'explica a la ciutadania l'aplicació pràctica dels avenços assolits".

Una actuació musical de Gemma Humet, acompanyada pel guitarrista Pau Figueres, ha completat l'acte d'avui, en el qual s'han donat cita la comunitat científica, membres d'associacions de malalts, voluntaris i donants de La Marató.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut