Rassólnic (Sopa de civada amb ronyons) - Gómel, Bielorússia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Alena Shautsova i Natalia Scrypachova, el Vendrell

INGREDIENTS

  • 2 ronyons de porc
  • 3 o 4 costelles de porc
  • 2 o 3 cogombres marinats
  • 3 o 4 grans de pebre negre
  • 1 ceba
  • 2 o 3 patates
  • 100 g de bolets secs
  • 4 cullerades de civada perlada
  • anet fresc
  • sal
  • nata agra

PREPARACIÓ

Talleu els ronyons a daus i feu-los coure en una cassola amb força aigua una hora i mitja. Durant la cocció, canvieu-ne l'aigua tres vegades.
En un cassó amb aigua amb un pessic de sal, feu-hi coure la civada perlada. Reserveu-la.
En un altre cassó rehidrateu els bolets i deixeu-los al foc fins que vegeu que ja són cuits. Reserveu-los i no llanceu el suc de la cocció que, bàsicament, és el que s'aprofita per donar gust.
Poseu les costelles de porc en una cassola no gaire grossa i cobriu-les d'aigua. Quan siguin cuites, afegiu-hi les patates tallades a trossos no gaire grossos. Tapeu la cassola i deixeu que faci xup-xup a foc molt fluix.
Peleu i trinxeu la ceba. Sofregiu-la en una paella amb un raig d'oli. Reserveu-la.
Uns minuts abans que les patates s'hagin acabat de coure, incorporeu a la cassola la civada, els ronyons i el suc de cocció dels bolets. Si us hi agraden, poseu-hi també els bolets trossejats menuts.
Rectifiqueu-ho de sal i pebre.
Ratlleu els cogombres marinats i afegiu-los a la cassola, junt amb el seu suc (fins i tot si els cogombres són de pot afegiu-hi l'aigua de la conserva), uns cinc minuts abans d'apagar el foc.
Just abans de portar-ho a taula, escampeu-hi per sobre una mica d'anet fresc trinxat molt menut.
El rassólnic se sol servir amb nata agra servida en una salsera a banda; d'aquesta manera, cadascú se'n posa la quantitat que li ve de gust.

Anar al contingut