Pastiera napoletana o Pizza di grano (Pizza dolça) - Itàlia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Giuseppe Abate, Malgrat de Mar

INGREDIENTS

  • Per a 2 pizzes:
  •  
  • Per a la pasta frola (base)
  • 500 g de farina
  • 250 g de sucre
  • 250 g de mantega
  • 4 ous
  •  
  • Per al farciment:
  • 500 g de blat (ja cuit)
  • 50 g de mantega
  • 1 got de llet
  • daus de taronja i llimona confitades
  • panses de Corint
  • 600 g de sucre
  • 600 g de ricotta (mató)
  • 5 ous
  • essència de vainilla
  • aigua de tarongina
  • canyella en pols
  • 1 taronja
  • 1 llimona

PREPARACIÓ

Aboqueu la farina i el sucre sobre el marbre. Feu-hi un forat al mig, que us quedi un volcà, i poseu-hi els ous i la mantega. Treballeu-ho a mà fins que n'obtingueu una pasta sense grumolls.
Agafeu una part de la massa i feu-ne tires llargues i primes, que serviran per decorar. Feu-ne unes 10-12 i reserveu-les.
Poseu en un cassó de mida més aviat grossa la llet, la mantega i el blat (el podeu trobar en pots, ja cuit). Ratlleu-hi una mica de pell de taronja i de llimona, vigilant que no hi hagi gens de part blanca, perquè amarguejaria.
Poseu el pot al foc i aneu-ho remenant amb una cullera de fusta fins que n'aconseguiu una crema. Llavors, retireu el cassó del foc i afegiu-hi la fruita confitada i les panses. Remeneu-ho perquè quedin ben barrejades amb la crema. Reserveu-ho.
Partiu la massa en dues porcions, per a la base de les dues pizzes.
Espolseu una mica de farina per sobre del marbre i aplaneu amb el corró cada tros de massa. Comproveu-ne el diàmetre que han de tenir amb la mida dels motllos.
Preescalfeu el forn a uns 180º
Unteu amb mantega els motllos i enfarineu-los lleugerament.
Esteneu a cada motllo una base de massa i vigileu que les vores us quedin cobertes. Punxeu-les amb una forquilla.
Acabeu de preparar la crema del farciment barrejant en un recipient de mida prou gran, el sucre i els ous. Barregeu-ho enèrgicament un parell de minuts i, després, afegiu-hi el mató. Continueu barrejant-ho amb força i incorporeu-hi dues culleradetes d'aigua de tarongina i dues d'essència de vainilla; afegiu-hi, també, un polsim de canyella en pols i la ratlladura de taronja i de llimona. Ho heu de batre una mica més i, llavors, afegiu-hi la crema de blat que teniu reservada. Remeneu-ho amb força perquè es barregi tot plegat i ja ho podeu repartir dins els motlles que teniu preparats amb la base de pasta. Millor si l'hi aneu posant amb un cullerot, que ho podreu controlar més bé. Poseu les tires de pasta que teniu reservades per sobre de la crema, fent el dibuix que més us sembli, i ja podeu enfornar aquestes pizzes dolces durant una hora, més o menys. Deixeu refredar les pizzes abans de desemmotllar-les.
Per acabar, espolseu-hi força sucre de llustre per sobre.
 
Nota:
Si no trobeu el blat cuit, seguiu les indicacions de l'envàs del blat per coure'l i, després, incorporeu-lo a la recepta.
La pastiera encara resulta més bona si es deixa reposar d'un dia per l'altre. En aquest cas, deixeu-la tapada amb un drap en un lloc fresc.