Milinki (Pa farcit) - Sofia, Bulgària

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Mikhaela Mikhaylova, Barcelona

INGREDIENTS

  • un tros de llevat fresc
  • 1 culleradeta de cafè de sal
  • 1 culleradeta de cafè de sucre
  • 1 kg de farina
  • 1 tasseta d'oli suau
  • 1 ou sencer
  • 1 rovell
  • 1 tros de formatge sírene
  • pasta d'ortigues
  • aigua

PREPARACIÓ

Poseu un tros de llevat fresc en un bol i desfeu-lo amb una mica d'aigua tèbia. Afegiu-hi la sal i el sucre i 3 cullerades de farina i remeneu-ho. Deixeu-ho reposar durant una mitja hora, aproximadament, amb el bol tapat. Després acabeu-hi d'abocar la resta de la farina i pasteu-ho a mà afegint-hi una tasseta d'oli i, de tant en tant, rajolins d'aigua. Treballeu la pasta fins que faci com fils i us quedi elàstica. Deixeu-la reposar tapada, per tal que la massa llevi.
Agafeu porcions de massa, de la mida d'una taronja petita, i feu-ne boles arrodonint-les amb les mans, prèviament mullades amb una mica d'aigua.
Poseu aquestes boles en una safata rodona. S'han de tocar lleugerament les unes amb les altres. Deixeu que les boles reposin dins la safata ben bé durant mitja hora i, així, seguiran llevant.
Mentrestant podeu preparar els farciments. Esmicoleu un tros de formatge sírene (semblant al feta, però més tou, no tan salat i una mica més cremós) i poseu-ne la meitat a cada bol. En un bol, afegiu-hi un ou i remeneu-lo amb el formatge. En l'altre bol, poseu-hi pasta d'ortigues, ja cuita, i barregeu-la amb el formatge. Aquesta pasta es compra ja preparada, però si la voleu fer vosaltres, haureu de bullir les ortigues un parell de cops, colar-les i després tamisar-les per fer-ne una pasta.
Després, mulleu-vos els dits amb aigua i passeu-los per sobre de les boles, que estaran enganxades les unes amb les altres. Així us anirà millor per fer els forats per posar-hi el farcit. Amb el dit índex, aneu fent un forat a cada bola i poseu-hi a dins una cullerada de pasta de formatge. Combineu els dos farciments, d'ou i d'ortigues, repartint-los per les boles. Deixeu que aquest pa reposi una mica més perquè torni a pujar, ja que en manipular-lo les boles de massa es desinflen.
Unteu-ho per sobre amb una mica de rovell d'ou, perquè quedi daurat, i enforneu-ho a temperatura mitjana durant uns 20 minuts. En coure's, quedarà un pa com una mena de flor.