Jerk (Salsa jamaicana per adobar) - Surrey i Middlesex, Jamaica
- Programa: Karakia
- Cuina: Kiki Marriott i Michelle Mendez, Barcelona
INGREDIENTS
- 2 culleradetes de pebre de Jamaica en gra
- 1/2 culleradeta de nou moscada en pols
- 1 culleradeta de sal
- 1 culleradeta de sucre
- 2 culleradetes de farigola
- 1 cullerada de pebre negre
- 1/2 bitxo verd picant
- 2 pebrotets vermells picants
- 2 cebes tendres
- 1 ceba grossa
- 4 cullerades de vinagre
- 2 cullerades de salsa Perrins
- 2 cullerades de salsa de soja
- gingebre
- oli
PREPARACIÓ
Poseu un rajolí d'oli en una paella amb els grans de pebre de Jamaica. Enrossiu-los ben a poc a poc i aixecant la paella de tant en tant perquè no es cremin.
Aboqueu els grans de pebre al morter i matxuqueu-los.
Peleu la ceba i trossegeu-la. Esbandiu les cebes tendres i talleu-les a trossets petits. Reserveu-ho.
Poseu al got de la trituradora el pebre matxucat, la farigola esmicolada, la nou moscada en pols, el tros de gingebre pelat i tallat a bocins.
Talleu el cap dels pebrotets picants, trossegeu-los i retireu-ne les llavors. Poseu-los, juntament amb les cebes que teniu reservades i mig bitxo, al bol de triturar. Afegiu-hi un bon raig d'oli i tritureu-ho lleugerament. Després afegiu-hi el vinagre, la salsa Perrins i la salsa de soja i acabeu de triturar tots els ingredients fins que n'obtingueu una salsa força pastosa.
Deixeu-la reposar, preferiblement un parell de dies abans d'adobar cap tall de carn o de peix.
Aboqueu els grans de pebre al morter i matxuqueu-los.
Peleu la ceba i trossegeu-la. Esbandiu les cebes tendres i talleu-les a trossets petits. Reserveu-ho.
Poseu al got de la trituradora el pebre matxucat, la farigola esmicolada, la nou moscada en pols, el tros de gingebre pelat i tallat a bocins.
Talleu el cap dels pebrotets picants, trossegeu-los i retireu-ne les llavors. Poseu-los, juntament amb les cebes que teniu reservades i mig bitxo, al bol de triturar. Afegiu-hi un bon raig d'oli i tritureu-ho lleugerament. Després afegiu-hi el vinagre, la salsa Perrins i la salsa de soja i acabeu de triturar tots els ingredients fins que n'obtingueu una salsa força pastosa.
Deixeu-la reposar, preferiblement un parell de dies abans d'adobar cap tall de carn o de peix.