Gubane (Pa de pessic friülà) - Friül, Itàlia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Sandri Carrozzo, Castellar del Vallès

INGREDIENTS

  • 500 g de farina
  • 100 g de sucre
  • 65 g de mantega
  • 1 pastilla de llevat
  • 1 cullerada de sucre de vainilla
  • 3 ous
  • sal
  • llet
  • Per al farcit:
  • 200 g de nous
  • 150 g d'avellanes
  • 150 g de panses
  • 100 g de sucre
  • 25 g de pinyons
  • 3 galetes
  • pa ratllat
  • 1 got de grappa

PREPARACIÓ

Deixeu les panses en remull dins un bol amb la grappa.
Esmicoleu la pastilla de llevat i barregeu-la amb un parell de cullerades de sucre, un parell de farina, un pessic de sal i un rajolí de llet. Remeneu-ho fins que n'obtingueu una massa cremosa. Deixeu-ho reposar, tapat amb un drap, en un lloc atemperat fins que dobli el seu volum.
Després afegiu-hi un parell de rovells d'ou –reserveu-ne les clares-, una cullerada de mantega fosa i tres cullerades de farina. Remeneu-ho fins que tots els ingredients hagin quedat ben integrats i deixeu-ho reposar, una altra vegada, fins que torni a doblar el seu volum.
Finalment, afegiu a aquesta massa la resta de la farina, un ou sencer, una cullerada de sucre i una de sucre vainillat, la resta de la mantega fosa i la llet que calgui perquè la massa tingui una consistència elàstica i una mica compacta, que no se us enganxi als dits. Deixeu-la reposar, per últim cop, fins que torni a doblar el seu volum.
Per preparar el farcit, trinxeu les nous, les avellanes i les galetes. Escorreu les panses que teniu en remull i trossegeu-les. Barregeu-ho tot i afegiu-hi el sucre, els pinyons i un grapat de pa ratllat.
Estireu la massa amb les mans –no amb un corró- sobre un paper vegetal i doneu-hi forma de rectangle. El paper vegetal va bé a l'hora d'enrotllar la massa i també per traslladar-la a la safata del forn. Bateu lleugerament les clares i pinteu una mica el rectangle. Escampeu-hi la barreja del farcit, procurant deixar sense farcir un marge a les vores d'un parell de dits.
Enrotlleu la massa una mica al biaix, de manera que us quedi un cilindre més estret de les puntes que del mig. Això anirà molt bé a l'hora de caragolar-lo com una ensaïmada, i quan en talleu porcions no es desmuntarà.
Tanqueu el final del caragol tapant-lo amb la massa perquè el farcit no s'escapi, pinteu-lo amb una mica més de clara d'ou i escampeu-hi sucre per sobre.
Enforneu-ho uns 45 minuts a 180º.
Podeu servir els trossos de gubane ruixats amb una mica de grappa.

Anar al contingut