Coca de Sant Joan amb massapà

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Gessamí Caramés
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    Les ametlles tenen un elevat contingut en àcids grassos monoinsaturats y vitamina E, nutrients que li confereixen beneficis cardiovasculars.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • 250 g farina de força 

    250 g cireres 

    220 g sucre 

    110 g farina d'ametlla 

    60 g pinyons 

    15 g llevat fresc 

    120 ml llet  

    4 ous 

    1 beina de vainilla 

    1 taronja  

    Mantega 

    Oli OVE 

    Sal 

PREPARACIÓ

  1. Posem, en un bol, la farina, 60 g de sucre, el llevat fresc, un ou, la llet, un pessic de sal i la ratlladura d'una taronja. Ho pastem. Si ho fem amb una pastadora, ho posarem a velocitat baixa durant 20 minuts. Si ho fem a mà, ho integrem fins que veiem que ens queda una pasta homogènia, ho deixem 10 minuts a la nevera i ho pastem a mà fins que es desenganxa de les parets.  
  2. Tant si ho fem a mà o a màquina, quan veiem que la massa se'ns desenganxa de les parets, hi afegim la mantega, freda, i tallada daus. Si ho fem a màquina, anem afegint la mantega a mesura que la pastadora l'integra, a velocitat mitja, de 3 a 5 minuts. Si ho fem a mà, posem la massa a la taula de treball que haurem untat d'oli: l'estirem, hi afegim la mantega, la tanquem, i l'anem estirant i doblegant fins que aconseguim que el greix s'integri. 
  3. Untem la taula de treball amb oli, hi la massa, en fem una boleta, l'untem amb oli, i la deixem reposar en un bol, tapada amb un drap humit, 30 minuts.  
  4. Posem la massa a una safata amb sulfurat, l'estirem amb les mans fins que tingui la forma de coca, la tapem amb un drap humit i la reposem 1 hora.  
  5. Remullem els pinyons amb aigua, mentre fem el farcit. 
  6. Per fer el farcit, partim les cireres pel mig i les posem a una cassola, amb el pinyol. Hi afegim una nou de mantega, una beina de vainilla que buidem, 50 g de sucre, i ho coem amb el foc mitjà-baix, uns 15 minuts. Un cop cuita, li traurem els pinyols. 
  7. Per fer el massapà líquid, posem, en un bol, 110 g de sucre, 110 g de farina d'ametlla i dues clares. Ho integrem bé i ho passem a una mànega pastissera perquè ens sigui més fàcil d'escampar.  
  8. Pintem la part superior de la coca amb un ou batut. A damunt, hi afegim unes tires de massapà, fent una mena de reixa. Hi repartim els pinyons hidratats, i ho enfornem 12 minuts a 170ºC. 
  9. Obrim la coca, un cop la tinguem temperada, i la farcim amb la compota de cirera.   
Anar al contingut