Cassola de rap de tardor

  • Programa: Cuina x solters
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Per a dues persones:
  • 1 cua de rap d'uns 500g (demaneu les penques netes, sense les capes de pell, que farien que els talls de rap es rebreguessin al coure)
  • 400 g de cap de rap net per fer fumet. Si el vostre peixater encara no us mira malament, demaneu-li si por tallar-lo en trossos més petits amb aquell ganivet tan gran que té, així no necessitareu 10 l d'aigua per submergir-lo del tot...
  • ¿ carbassa, depenent de la que agafeu. Una molt carnosa és la denominada "violí"
  • 200 g de bolets de temporada, preferentment fredolics o llenega, que segreguen molta més gelatina que els altres
  • 100 g de cansalada curada, però no bacon, o salada, sinó simplement curada al natural
  • 1 gra d'all
  • julivert picat

PREPARACIÓ

Preparació: Depèn dels teus bioritmes, però en una franja de població normal, uns 10'.
Cocció: entre 8 i 12 min, segons la mida a la que talleu les verdures.


1. Talleu cada penca de rap en 3 talls.

2. Poseu en una olla petita 1 l. D'aigua. Fiqueu una fulla de llorer i un polsim de sal. Netegeu els talls de cap de rap amb la espina de la cua amb aigua freda, i introduïu-los en l'aigua. Quan torni a arrencar a bullir, baixeu el foc i espereu 20 min abans de utilitzar el fumet. Ja sé que he dit que el temps de cocció i preparació no superaven els 10 min. però també sé que de ben segur que heu de parar taula, posar-vos les sabatilles i anar al lavabo, i això és el que tarda el fumet en infusionar-se.

3. Netegeu els bolets en sec, només amb l'ajut d'un paper de cuina simplement humit. Es tracta d'enretirar les branquetes, fulles i la mica de sorra que puguin tenir.

4. Talleu la base del peu.

5. Arrenqueu-los a bullir amb un dit d'aigua en un cassó tapat. En el mateix moment de que bullin, enretireu-los del foc i reserveu-los dins d'aquesta aigua.

6. Talleu el gra d'all en làmines.

7. Talleu la carbassa...

tenir-lo sempre a la cuina!

8. Comencem la cocció. Escalfem una mica de mantega barrejada amb oli d'oliva per a que no es cremi, i daurem les làmines d'all.

9. Afegim la cansalada tallada en dauets, i la daurem.

10. Saltem els bolets, amb una mica de sal i pebre.

11. Incorporem les boles de carbassa, tornem a salpebrar un xic i després d'un parell de minuts, ho mullem amb una mica d'aigua dels bolets.

12. Deixarem coure per espai de 2 o tres minuts, afegirem el rap i la part necessària del fumet blanc per a la cocció. Si en poseu menys tindreu una cassola gelatinosa i si en posem més podeu fer fins i tot un arròs. Cosa vostre.

13. Emplateu en plat soper, i poseu una mica de julivert picat pel damunt per aromatitzar.