Cargols a la manera de la Catalunya Central

INGREDIENTS

  • 1 kg de cargols (bovers o de la varietat que es vulgui)
  • Herbes aromàtiques (fonoll, llorer, farigola, ginebró...)
  • Allioli
  • Sofregit picant de tomàquet
  • Picada d'all i julivert

PREPARACIÓ

1. Agafeu els cargols dejunats i renteu-los amb aigua freda, un polsim de sal i/o vinagre. Remeneu-los constantment fins que treguin tota la baba i, tot seguit, netegeu-los de nou. Deixeu-los reposar. Aquesta operació es pot repetir un parell de cops més.



2. Per enganyar els cargols, poseu-los en una cassola ben coberts d'aigua freda i col·loqueu-los sobre el foc al mínim. Quan comencin a sortir de les closques, apugeu la intensitat del foc i espereu que arrenqui el bull.



3. Tot seguit, canvieu-los-hi l'aigua. Afegiu-hi sal i les herbes. Coeu-los a foc lent durant 45 minuts. Tasteu-los i si són tendres ja els teniu llestos.



4. Els podeu acompanyar amb un allioli tradicional, una picada d'all i julivert o bé un sofregit de tomàquet picant. Per aquesta última preparació deixeu confitar el tomàquet ratllat amb un raig d'oli, una o dues cireretes (també conegudes com a bitxo), i julivert. Podeu afegir-li ceba trinxada, all, pernil...



Un cop bullits, també podeu fer els cargols guisats a la cassola: coeu-los amb un sofregit de ceba, all i tomàquet, un raig de vi blanc, julivert i una picada de fruits secs. Per guisar-los existeixen moltes variants: amb costella, salsitxa, cansalada, conill, moscatell, herbes aromàtiques, pebrot...