Dilluns, a les 23.05

"Modi, el reportatge prohibit", les raons de la violència contra els musulmans a l'Índia, a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

Dilluns, 8 d'abril, a les 23.05, al 33, "60 minuts" emet "Modi, el reportatge prohibit", un documental incòmode per al govern indi que investiga les acusacions que assenyalen el primer ministre de l'Índia com a ideòleg dels actes d'odi contra els musulmans.

Narendra Modi, primer ministre de l'Índia, és el líder de la democràcia més poblada del món. Ara, a les acaballes del segon mandat i a punt de presentar-se de nou a les eleccions, se'l considera el polític amb més poder de la seva generació. 

Però els dubtes envolten Modi. La violència interreligiosa ha marcat els seus mandats, també quan era cap del govern de Gujarat, un estat de l'Índia occidental. Vist per Occident com a important baluard contra el domini xinès a Àsia, tant els Estats Units com el Regne Unit l'han volgut com a aliat fonamental. No obstant això, diverses veus l'acusen de voler deixar els musulmans de l'Índia sense drets i denuncien l'actitud del govern de Modi respecte a la minoria religiosa més gran del país. 

Amb el títol original "India: the Modi question", el documental investiga aquestes denúncies i examina el rerefons del primer ministre. Líder del Bharatiya Janata Party (Partit del Poble Indi), la trajectòria política de Narendra Modi ha estat molt lligada al nacionalisme hindú des dels seus inicis. Va ser elegit primer ministre el 2014 i reelegit el 2019. 

La derogació de l'estatut especial del Caixmir, garantit per la Constitució índia, o una llei de ciutadania que molts denuncien per discriminar els musulmans han estat algunes de les seves polítiques controvertides. Des que Modi governa l'Índia, els atacs violents a musulmans per part de grups hindús han augmentat. El documental conté imatges molt crues d'aquesta violència, captada per càmeres i telèfons mòbils. El paper de la policia en alguns atacs i la impunitat amb què s'ha actuat també ha estat objecte de denúncies. 

El documental entrevista partidaris i detractors de Modi, i dona veu a familiars de víctimes d'atacs d'odi interreligiós, periodistes, politòlegs i intel·lectuals. Entre ells, l'escriptora i activista Arundhati Roy, que conclou amb una reflexió força pessimista: 

"Per què intervinc en aquest documental? Només perquè en algun lloc hi hagi constància que no estàvem d'acord amb tot això, saps? Però no és una demanda d'ajuda, perquè l'ajuda no vindrà." 

L'executiu de Modi nega qualsevol acusació de prejudicis contra els musulmans, però organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional han denunciat reiteradament les polítiques del primer ministre envers aquesta minoria religiosa. El periodista Nilanjan Mukhopadhyay parla d'un canvi de paradigma social: 

"El que abans es considerava políticament incorrecte ara ha esdevingut el consens. Els hindús ja no pensen que no és correcte exigir drets especials per als hindús. El senyor Modi ha sabut fer-se portaveu d'aquest sentiment." 

El documental, incòmode per al govern de Narendra Modi, ha estat eliminat de diverses plataformes pel govern indi. 

"Modi, el reportatge prohibit" és un documental de Sadhana Subramaniam produït per BBC Current Affairs. 

Fitxa tècnica: 

Direcció: Sadhana Subramaniam 
Producció executiva: MIKE RADFORD 
Una producció de BBC Current Affairs Television 

 

Anar al contingut