Port-au-Prince

L'Unicef demana extremar la precaució davant del "risc" de tràfic de nens a Haití

La catàstrofe d'Haití deixa imatges que permeten veure la millor cara de la humanitat, però també la més mesquina. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha alertat del risc de tràfic il·legal de nens, especialment d'aquells que no estan acompanyats, que s'han quedat sols després del devastador terratrèmol del 12 de gener. Tot i que en un primer moment s'havia informat de la desaparició d'almenys 15 nens d'hospitals haitians, fonts de l'organització han assegurat que no podien confirmar aquestes dades. La malnutrició, les malalties, l'explotació sexual o el risc de traumes emocionals són altres dels perills que amenacen els menors.

Actualitzat
La manca de llits als improvisats hospitals d'Haití fa que molts nens vagaregin sols per la capital, Port-au-Prince, i els seus voltants, cosa que els converteix en blancs perfectes per a les xarxes de tràfic il·legal de nens. Unes màfies que ja existien i actuaven de forma activa abans del fatídic sisme; es calcula que Haití tenia més de 380.000 orfes abans del terretrèmol. La seva feina era segrestar menors i entregar-los al mercat internacional d'adopcions. Amb la catàstrofe, la seva feina es fa més fàcil davant la fragilitat de l'Estat i els sistemes de control, així com l'augment d'infants que s'han quedat sense família o no se sap on són.

L'Unicef ha rebut denúncies de desaparicions de nens i està investigant els casos, tot i que no pot quantificar, com sí que havia fet prèviament un membre de l'organització que no es troba sobre el terreny, quants nens podrien haver estat víctimes d'aquestes màfies. La seva prioritat, en col·laboració amb altres organitzacions, és habilitar diversos centres segurs per a nens que necessitin atencions i protecció temporals.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut