Itàlia

Bersani, nou líder de l'esquerra italiana i possible successor de Monti al capdavant del govern

Itàlia ja té nou líder de l'esquerra. Pier Luigi Bersani serà el candidat del Partit Democràtic, després d'imposar-se en les primàries d'aquest cap de setmana. El procés ha generat grans expectatives de canvi al país, que, des de fa un any, està dirigit per un govern tècnic a l'espera de les eleccions generals de la primavera.

RedaccióActualitzat
El procés de primàries de l'esquerra italiana ha generat grans expectatives de canvi al país, que, des de fa un any, està dirigit per un govern tècnic a l'espera de les eleccions generals de la primavera.

Més de tres milions d'italians, fins i tot en una mesa a Nova York, han participat a les eleccions primàries del centreesquerra italià.

Aquest diumenge a la nit, l'actual secretari general guanyava clarament el seu rival, l'alcalde de Florència, Matteo Renzi. Bersani, amb un 60% dels vots i un 39% en contra, representa l'esquerra tradicional que retorna als seus principis davant d'un Renzi més transgressor però amb un pragmatisme neoliberal que no ha convençut.

Bersani, de cara al futur que començava aleshores, va dir: "Posem-hi força, posem-hi energia. I donem-hi una mica d'alegria, que és un tret del nostre poble."

Tothom ja dóna per fet que el líder el Partit Democràtic, Pier Luigi Bersani, serà el nou cap del govern italià a la primavera.

I és que Bersani té opcions sòlides de substituir el cap del govern tècnic, Mario Monti, i per això prepara un equip amb credibilitat que reculli tot el descontentament popular per la política de retallades i austeritat. El problema serà trobar el to i opcions alternatives.

De tota manera, el centredreta l'hi posa fàcil. Berlusconi encara sospesa si tornar-se a presentar o convocar primàries. Bersani juga amb l'avantatge de sortir primer a la cursa i fer-ho amb l'actiu sòlid d'unes primàries que ell va convocar amb risc i ha guanyat amb un reforç considerable de la seva credibilitat.


Qui és Bersani?


Pier Luigi Bersani té 61 anys. Nascut a l'Emília-Romanya, curiosament el mateix dia que Berlusconi però 15 anys més tard, és fill d'un treballador d'una gasolinera i una mestra. Casat i amb dues filles, és secretari del Partit Democràtic des del 2009 i substitueix els projectes fracassats de Veltroni i Franceschini.

Vell militant comunista, impressionat pel reformisme d'Enrico Berlinguer, representa el sector més tradicional del partit. És l'"ànima de l'esquerra", com el defineixen els seus, que l'admiren per la seva gestió com a president regional i ministre durant el govern de Romano Prodi.

Seriós, tossut, emocionat a la televisió i convincent com a orador, Bersani, des de l'oposició a Berlusconi, ha fet un esforç per anar-se creant una imatge de polític íntegre i rigorós, sense dogmes i obert als joves i les dones.

Encapçala els sondejos per a les eleccions de la primavera i afronta amb convicció el repte de tornar el centreesquerra al poder.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut