Imatge d'arxiu del Còdex Calixtí, la primera guia del Camí de Sant Jaume
Imatge d'arxiu del Còdex Calixtí, la primera guia del Camí de Sant Jaume
Santiago de Compostel·la

Els advocats de Santiago garanteixen secret professional si un penedit torna el Còdex robat

La catedral de Santiago de Compostel·la celebra aquest dilluns per primer cop en molts anys una diada de Sant Jaume sense el Còdex Calixtí, robat el passat 5 de juliol. La policia estudia la seva desaparició des d'aleshores i una de les hipòtesis amb què treballa és que se'l va endur algú pròxim a la catedral per denunciar la falta de mesures de seguretat de l'arxiu. I és que el còdex, que no estava assegurat, va desaparèixer de la caixa forta quan les claus estaven posades al pany. Potser per això, els advocats de Santiago han llençat un missatge on garanteixen "secret professional" si un "penedit" torna el còdex. A la catedral tenen esperança de recuperar-lo coincidint amb Sant Jaume i apunten que avui es podria produir el miracle de la seva reaparició a l'arxiu.

Actualitzat
Els advocats de la catedral de Santiago de Compostel·la han subratllat que "és un tema molt important per la ciutat" i que ells tenen la obligació de "complir amb el secret professional que marca el nostre codi deontològic". Per això, apunten que si el còdex robat reaparegués ni tan sols un jutge podria obligar-los a trencar aquest secret. Alhora, des de l'Esglèsia, s'ha dit que el secret de confessió impediria a un mossén desvelar la identitat de qualsevol persona que l'hagi robat o furtat i que el retorni arrepentint-se dels fets.
 
La policia també ha apuntat que el Còdex Calixtí de la catedral de Santiago de Compostel·la podria tornar a aparèixer de manera miraculosa si és que el lladre el torna sota secret de confessió.

El llibre sostret és un manuscrit il·luminat del segle XII d'un valor incalculable que van robar de la caixa forta de l'arxiu de la catedral. El còdex robat és l'original, i no la rèplica que habitualment s'exhibeix a turistes i visitants, i només es mostrava en grans ocasions, l'última vegada a personal del Ministeri de Cultura.

No obstant això, la policia insisteix que tenint en compte les circumstàncies en què es va produir el robatori, el llibre podria haver estat sostret per algú pròxim a la catedral i podria no haver sortit de Santiago de Compostel·la.

El més antic i valuós

El Còdex Calixtí està compost per cinc llibres en què es narren el trasllat del cos de l'apòstol a Galícia, els miracles de Santiago, les virtuts de les petxines que els pelegrins porten en el seu camí... El llibre més valuós és el cinquè, considerat una guia per al pelegrí del camí francès a Santiago i en descriu la ruta, els pobles i les ciutats, la gent.

El còdex s'atribueix al monjo Aymeric Picaud, clergue de Pitou, que va acompanyar en la seva peregrinació a Santiago el papa Calixte II, a qui l'obra deu el nom i figura com a autor. El Còdex Calixtí de Santiago és el més antic dels que es conserven.
Anar al contingut