Imatge d'arxiu del president palestí i líder d'Al-Fatah, Mahmud Abbas
Imatge d'arxiu del president palestí i líder d'Al-Fatah, Mahmud Abbas (Foto: Reuters)
El Caire

Totes les faccions palestines s'uneixen a l'acord de reconciliació entre Hamas i Al-Fatah

Onze faccions palestines de diversos colors polítics han signat aquest dimarts l'acord de reconciliació subscrit el 27 d'abril passat pel moviment nacionalista Al-Fatah i l'islamista Hamas. L'elaboració d'aquest document es remunta a l'inici de les negociacions, interrompudes el 2009, quan Hamas va rebutjar el text preparat per Egipte, afirmant que s'hi havien introduït modificacions. El suport al document d'aquestes onze formacions, procedents tant de la Franja de Gaza com de Cisjordània, té lloc un dia abans que se celebri al Caire la cerimònia per anunciar oficialment el pacte.

Actualitzat
Ha transcendit poca informació de la signatura de l'acord, però segons una font citada per l'agència EFE, l'acte s'ha desenvolupat en "un ambient positiu" i sense "cap tipus de dificultat".

Des de diumenge passat, representants dels diferents grups palestins han anat arribant al Caire per unir-se a aquest acord i participar dimecres a la cerimònia de la firma. A l'acte, està previst que hi assisteixin l'alta representant de la Unió Europea, Catherine Ashton, i els secretaris generals de l'ONU, Ban Ki-moon, la Lliga Àrab, Amro Musa, i l'Organització per a la Conferència Islàmica, Ekmeledin Hassan Oglo, així com els ministres d'Exteriors de diversos països.

Tot i que segons la font consultada per l'agència EFE, a l'acte "no hi haurà noves signatures del document", hi ha informacions que apunten que el cap de l'oficina política de Hamas, Jaled Meshal, i el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, rubricaran el document de reconciliació, en un gest simbòlic.

El pacte, tancat el 27 d'abril passat per Al-Fatah i Hamas, posa fi a quatre anys de divisió i estableix la formació d'un govern provisional integrat per tecnòcrates i la celebració d'eleccions d'aquí a un any.

A banda d'haver posat fi a la seva divisió, les dues formacions, fins ara rivals, han arribat a un acord verbal sobre la necessitat de continuar amb l'alto el foc amb Israel, segons van dir fonts palestines al diari egipci "Al-Ahram". A canvi de mantenir el cessament de les hostilitats, els grups palestins exigeixen a Israel que també es comprometi amb l'alto el foc i que faciliti el pas de persones i mercaderies als punts fronterers.

A Israel, però, aquesta reconciliació ha aixecat molts recels. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha instat Mahmud Abbas a no donar suport a l'acord.

Anar al contingut