Com salvar-se d'un tsunami

Una càpsula de rescat permet la supervivència en cas de tsunami

Francesc MauriActualitzat

Estem a l'extrem nord-oest dels EUA, a l'estat de Washington, limítrof amb el Canadà. A tocar del mar, a North Bay, hi trobem diverses poblacions. La més important és Aberdeen. En aquesta zona estan molt sensibilitzats pel greu perill que suposaria per a la població que habita la zona més plana de la badia un gran terratrèmol mar endins. Després, una brusca elevació del mar, un tsunami, devastaria la zona.

Per què un terratrèmol submarí mar endins del nord-oest dels EUA i Canadà?

En aquest indret es troba una de les falles més "salvatges" del planeta. És l'anomenada Cascàdia. Amb més de 1.100 km de longitud, el 26 de gener de l'any 1700 causava un dels terratrèmols més intensos de la història. Amb 9,2 graus de magnitud, un enorme tsunami va arrasar la zona costanera de l'est del Japó, després de creuar tot el Pacífic, i va afectar Hawaii. Es creu que cada 300 a 500 anys n'hi pot haver un d'una magnitud semblant. Per aquest motiu, els habitants de les zones més sensibles es preparen.

Les càpsules de rescat a prova de tsunamis

En aquest territori de North Bay, a tocar del Canadà, una empresa ha començat a construir aquestes càpsules d'alumini, amb oxigen, menjar i beguda per dies, localització GPS i que permetria sobreviure a una tragèdia que, més tard o més d'hora, arribarà. Es calcula que en aquesta zona, un terratrèmol gegantí a la falla de Cascàdia podria provocar onades de 24 a 30 metres, matar unes 11.000 persones i deixar-ne ferides més de 25.000 mil. L'empresa la vol vendre a la zona, però, també a Hawaii o al Japó. Curiosament, les ciutats canadenques de l'altra banda de la frontera, com Vancouver o d'altres, no tenen cap pla d'emergència en vigor, a diferència d'aquesta àrea.

Grans terratrèmols de la història i el tsunami més gran

El gran terratrèmol submarí del Japó, amb 9,1 graus de magnitud del 2011 i que va causar una de les pitjors tragèdies nuclears del planeta, la de Fukushima, es va acostar en magnitud al terratrèmol del segle XVIII. Aquest és el terratrèmol que va originar el gegantí tsunami que el dia de Sant Esteve del 2004 va causar 300.000 mil víctimes, entre morts i desapareguts a l'oceà Índic. Originat a tocar d'Indonèsia, va afectar aquest país, Sri Lanka, Tailàndia i l'Índia. Onades o elevacions marines de fins a 30 metres van provocar la tragèdia més gran del planeta, en vides humanes, del present segle XXI. L'absència de cap xarxa de vigilància i alerta es va mostrar com a determinant a l'hora d'incrementar-se el nombre de víctimes. La història dels terratrèmols de la Terra està liderat, de moment, pel de Valdívia. En la història instrumental dels sismes, els 9,5 graus a què es va arribar el maig del 1960 mai més s'han repetit. Aquest va provocar 2 milions de damnificats, unes 2.000 víctimes mortals i un tsunami que va devastar una part del Pacífic sud-americà.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut