Lleida

Uns 300 pagesos es manifesten a Lleida en una protesta contundent contra la política de preus de la fruita

Acusen les grans cadenes de distribució europees de pressionar per pagar la fruita a preus ruïnosos

RedaccióActualitzat

Contundent protesta contra els baixos preus de la fruita en dos supermercats de Lleida. Uns 30 representants de les principals organitzacions agràries acompanyats per una cinqüentena de tractors han sortit al carrer contra la política de preus de la fruita de les grans cadenes de distribució europees.

La protesta l'han convocat els sindicats Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, que responsabilitzen de la situació la gran distribució centreeuropea perquè, segons diuen, està pressionant per pagar la fruita a preus ruïnosos.

 

Tot i que no hi ha excés d'oferta, el preu s'ha desplomat en qüestió de tres setmanes i asseguren que no tenen marge de benefici

Els pagesos denuncien que els volen pagar entre 25 i 30 cèntims per quilo de fruita. Asseguren que un preu just per la fruita de qualitat s'hauria de situar entre un euro i mig i dos euros.

 

Llançament de fruita i pneumàtics cremats

Durant la protesta, els pagesos han col·lapsat l'entrada de supermercats de cadenes alemanyes. En un hi han "plantat" un presseguer i hi han abocat caixes de fruita. En un altre han cremat neumàtics.

En total, han bolcat 10.000 quilos de fruita davant dels supermercats Lidl i Aldi del polígon Neoparc de la capital del Segrià.

 

La mobilització ha acabat amb la intervenció dels Mossos d'Esquadra per evitar que els manifestants entressin als establiments.

Cap a la una de la tarda i un cop els sindicats han donat per desconvocada la manifestació, un grup d'una vuitantena de pagesos s'ha dirigit amb els seus tractors fins a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida. Un cop allà han començat a llençar peces de fruita contra la façana de la subdelegació, fet que ha obligat els mossos a intervenir per tal que els pagesos no poguessin acostar-se a l'edifici.

 

Els pagesos avisen que les accions continuaran.

Vendes a pèrdues

Els sindicats volen reclamar així "mesures urgents" a l'Estat i a Brussel·les per sancionar aquelles grans superfícies que promouen la venda a pèrdues de productes agraris i que pressionen els preus en origen a la baixa. A més, també demanen als consumidors que no comprin fruita d'establiments de capital estranger.

A la mobilització hi han arribat tractors procedents tant de Catalunya com de la Franja de Ponent.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut