Contracte hipotecari
El jutge rebutja iniciar una execució hipotecària quan només s'ha deixat de pagar un 1% del total contractat
Barcelona

Un jutge rebutja fer una execució hipotecària a un matrimoni que havia deixat de pagar quatre quotes

La sentència qualifica de "desproporcionat" exigir un venciment anticipat d'una hipoteca subscrita a 35 anys quan només s'han deixat de pagar quatre quotes

RedaccióActualitzat

El titular del jutjat de primera instància número 1 de Barcelona ha rebutjat iniciar una execució hipotecària perquè un matrimoni de Barcelona que havia subscrit un préstec amb Bankinter no va pagar quatre quotes de la hipoteca.

La sentència qualifica de "desproporcionat" decretar el venciment anticipat d'un crèdit a 35 anys amb només l'incompliment del 0,95 % del total. Aquesta era la pretensió de l'entitat bancària, que considera que no pagar 4 quotes de la hipoteca és prou motiu per rescindir el contracte hipotecari.

Per aquest jutge, en canvi, el fet de no pagar quatre quotes de la hipoteca, que pugen a 3.036 euros si se sumen els interessos, no dóna dret a un banc a utilitzar la clàusula que preveu el venciment anticipat de la hipoteca.

El jutge també declara la "nul·litat parcial" del contracte de crèdit hipotecari subscrit el novembre del 2006 per aquesta parella amb Bankinter.

En la seva sentència, el jutge fa prevaldre el dret comunitari i aplica una sentència del Tribunal de Justícia de la UE per sobre d'un altre del Tribunal Suprem espanyol. El tribunal europeu entén que una clàusula com la d'execució anticipada d'un préstec només és vàlida si el consumidor ha incomplert de "forma greu" les seves obligacions en comparació a la durada i quantia del préstec.

Bankinter pot ara interposar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Barcelona.

Anar al contingut