Premi Josep Maria Planes d'investigació periodística per "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira"

La coproducció de TVC "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", de Felip Solé, premiada per la Fundació Independència i Progrés i de la Demarcació Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya

"Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", el documental impulsat per la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis llerdencs, coproduït per Televisió de Catalunya i la xarxa de Comunicació Local, ha obtingut el premi Josep Maria Planes d'investigació periodística que atorga la Fundació Independència i Progrés i de la Demarcació Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
 
Els membres de jurat de la tercera edició del premi creat per homenatjar el manresà Josep Maria Planes, qui va ser un destacat periodista del primer terç del segle XX i un dels pares del periodisme d'investigació a Catalunya, han estat Josep Maria Tresserras, Josep Gifreu, Vicenç Villatoro, Llúcia Oliva, Teresa Carreras, Jordi Finestres i Gonçal Mazcuñán.

Sabem que prop de 6 milions de jueus van morir durant l'holocaust. També que des de França se'n van deportar 76.000, entre els quals 11.000 infants. Però ignorem encara el nombre de jueus que van aconseguir fugir travessant els Pirineus. "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira" comença quan els alemanys controlen la frontera francoespanyola i ens mostra com les successives expedicions d'homes, dones, infants i vells jueus (més de 5.000) aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques de l'Arieja i de Lleida amb l'objectiu d'arribar a Barcelona. Punt de partida d'un nou viatge cap a Palestina, Amèrica o Àfrica del Nord. La Vall d'Aran, els dos Pallars i l'Alt Urgell i Lleida són l'escenari dels seus patiments i els passadors catalans, els seus àngels de llum, però també de tenebra. Com s'organitzen les expedicions, com es financen? Un documental amb entrevistes a testimonis que en van ser els actors en primera persona, i amb reconstruccions dels fets dels jueus i dels seus passadors, tots supervivents dels perills de les muntanyes de nit i boira.

El lliurement del premi serà dijous 11 de juny a les 20.00, a la sala d'actes del Casino de Manresa, i el recollirà Felip Solé, director del documental.
Anar al contingut