Madrid

Polèmica per la petició de La Moncloa a la Casa Blanca de retirar una foto de les filles de Zapatero

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha marxat de Nova York envoltat de polèmica per una fotografia. S'hi veu la família de Zapatero amb el matrimoni Obama en un sopar que el president nord-americà va oferir dijous a la nit. Mai Zapatero ha volgut que les seves filles apareguessin en una imatge pública. Per això, La Moncloa va demanar a la Casa Blanca que retirés la fotografia de la seva web. L'oposició ha aprofitat aquest capítol per carregar contra Zapatero, per no separar l'esfera pública de la privada. La vicepresidenta De la Vega defensava el dret a la intimitat de les menors.

Actualitzat
El Partit Popular no ha perdut pistonada i ha aprofitat la polèmica sobre la fotografia de la família Zapatero al complet amb els Obama per carregar contra el president espanyol. El líder dels populars recomana a Zapatero prudència i saber "distingir millor el que és públic del que és privat". Mariano Rajoy també ha recordat que no és la primera vegada que el president rep crítiques per fer servir l'avió oficial en actes on segurament no tocaria, com quan va anar a un concert a Londres amb la seva dona o per haver fet servir un avió de les Forces Aèries per assistir a diversos mítings durant la campanya de les últimes europees.

Sobre la retirada de la fotografia polèmica, a la qual s'afegiria una segona imatge captada per un fotògraf d'EFE que l'agència no ha distribuït, Rajoy assegura que si "fos director d'un diari jo no ho publicaria i si m'ho demana el president del govern amb més raó". Una vegada més el cap de l'oposició recomana a Zapatero "pensar les coses que fa perquè hi ha molta gent que pot creure que té dret a publicar aquesta foto".

El secretari general del grup Popular al Congrés, José Luis Ayllón, també n'ha parlat i, malgrat haver dit que no estan "molestos" perquè Zapatero s'endugui les filles en viatge oficial als Estats Units, insisteix que volen saber qui ha pagat l'estada de les nenes.

Més radical ha estat el president del PP d'Andalusia i sotssecretari de Política Territorial d'aquest partit, Javier Arenas, que considera un acte "propi de la dictadura" que La Moncloa "ordenés destruir" la fotografia on apareixien les filles del president.

Des de les files socialistes s'ha fet una crida a respectar la voluntat del president de "preservar la intimitat" de les seves dues filles i no pensa que sigui una novetat que els líders viatgin en ocasions amb la seva família. Zapatero ha viatjat aquesta setmana als Estats Units per assistir a l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York i a la reunió del G-20 celebrada a Pittsburgh.

Trencat un "pacte tàcit"


Fonts de La Moncloa han lamentat la ruptura del "pacte tàcit" amb els mitjans per no publicar fotos de les filles de Zapatero, de 14 i 16 anys. La imatge la va difondre la mateixa Casa Blanca al seu web juntament amb la resta de posats que el matrimoni Obama es va fer amb els líders que assistien a l'Assemblea General de l'ONU i que van acudir a la recepció que el president nord-americà va oferir-los al Metropolitan Museum of Art de Nova York.

Quan el govern espanyol va adonar-se que la imatge s'havia penjat a internet es va demanar que es retirés. La imatge, però, no va passar inadvertida als internautes i va començar a aparèixer en alguns confidencials. Diaris de tirada nacional se n'han fet ressò i l'han publicat amb la cara de les nenes pixelades.
Anar al contingut