Madrid

Grande-Marlaska prohibeix a Otegi intervenir en un col·loqui previst per dilluns a Barcelona

Arnaldo Otegi no podrà prendre part en el col·loqui organitzat per Tribuna Barcelona que havia de tenir lloc dilluns a la capital catalana. El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha prohibit la participació del portaveu de la il·legalitzada Batasuna en aquest acte. El magistrat ha pres la decisió després de rebre un informe de la Unitat Central d'Informació de la Policia Nacional en el qual s'adverteix de la presència d'Otegi en el col·loqui en qualitat de portaveu de la formació abertzale il·legalitzada. Per la seva banda, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha informat a Grande-Marlaska que no veu delicte en la intervenció d'Otegi.

Actualitzat

Grande-Marlaska considera que ha de prohibir la intervenció d'Otegi perquè la seva presència és contrària a l'acte de suspensió d'activitats de Batasuna dictat el passat 17 de gener, i perquè creu que Otegi "no exercirà els seus drets civils i polítics com a persona individual, sinó que es constitueix en altaveu del front politicoinstitucional de l'organització terrorista ETA".

El jutge ha remès l'acte a la Prefectura Superior de Policia de Barcelona, a la Direcció General de Seguretat Ciutadana de la Generalitat i a la delegació del govern espanyol a Catalunya. El magistrat concreta que la prohibició afecta només la intervenció d'Otegi i no la resta d'actes previstos per Tribuna Barcelona.

Després de conèixer l'ordre de Grande-Marlaska, els organitzadors de la xerrada, el Fòrum Tribuna Barcelona, decidien cancel·lar-la. Batasuna, per la seva banda, ha fet responsable el govern espanyol de l'actuació del jutge de l'Audiència Nacional.

La fiscalia no hi veu delicte

La fiscalia de l'Audiència Nacional ha informat el jutge Fernando Grande-Marlaska que no veu delicte en la intervenció del portaveu de Batasuna Arnaldo Otegi en un fòrum de debat de Barcelona. El fiscal Juan Antonio García Jabaloy ha explicat als periodistes que l'informe policial en el qual s'ha basat el jutge per prohibir la intervenció d'Otegi ha arribat a les dotze del migdia i que, poc després, i sense esperar la seva resposta, li ha estat comunicat l'acte en el qual s'acordava la prohibició.

La fiscalia ha indicat que l'acte no ha estat convocat per Batasuna i que el fet que en la convocatòria Otegi figuri com a portaveu de la formació il·legalitzada no és responsabilitat seva, sinó dels convocants, per la qual cosa el jutge en tot cas hauria d'haver conclòs que la suposada responsabilitat delictiva hauria de ser compartida.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut