Istanbul/Amsterdam

Erdogan diu que Holanda és una "república bananera" i que pagarà per les seves accions

El president turc insta les organitzacions internacionals a sancionar Holanda després de la crisi diplomàtica del cap de setmana en què s'ha barrat l'entrada a Rotterdam de dos ministres turcs

RedaccióActualitzat

Nova ofensiva d'improperis i amenaces del president de Turquia, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, ara contra els holandesos. Erdogan ha qualificat Holanda de "república bananera" i els seus governants de feixistes i nazis, per haver prohibit a dos ministres turcs fer un míting dissabte a Rotterdam a favor de la reforma constitucional que li atorga tot el poder executiu.

Erdogan, que vol aconseguir entre la immigració turca els vots que l'ajudin a aprovar la reforma, ha assegurat que les autoritats holandeses ho pagaran car i ha fet una crida als organismes internacionals perquè sancionin Holanda, alhora que ha repetit els insults que ja va llançar contra Alemanya quan també va vetar l'entrada dels seus ministres:

"Si tinc el passaport, puc anar a qualsevol país, forma part de la meva llibertat per viatjar, i també puc anar-hi com a diplomàtic. D'on venen aquestes prohibicions? És un comportament que recorda el nazisme, que recorda el feixisme."

La resposta del govern holandès, a només tres dies per a les eleccions generals i amb la ultradreta ben situada a les enquestes, ha volgut ser taxativa, però evitant la confrontació. El primer ministre, el liberal Mark Rutte, ha exigit disculpes a Ankara i ha advertit que estudiaran donar resposta a aquests atacs, si continuen. Rutte ha demanat a Erdogan que aturi l'escalada verbal:

"Estem disposats a rebaixar la tensió, però també és cert que aquestes declaracions del president de la República de Turquia no hi ajuden i són completament inacceptables."

El rival de Rutte a les eleccions, l'ultra Geert Wilders, s'ha felicitat per la reacció del govern holandès, però ha demanat que retiri l'ambaixador a Ankara. Wilders també ha emplaçat els turcs amb nacionalitat holandesa a rebutjar les proclames d'Erdogan, i els que hi estiguin a favor, a marxar dels Països Baixos.

Aquest diumenge a la nit hi va tornar a haver aldarulls a Amsterdam, protagonitzats per ciutadans d'origen turc partidaris d'Erdogan. La manifestació va acabar amb la intervenció dels antiavalots i amb la detenció de dotze persones i un policia ferit.

♦ Erdogan diu que la cancel·lació de mítings a Alemanya és un "acte nazi"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut