Les empreses hauran de redactar contractes per escrit, independentment de la durada (iStock)

Canvis en els contractes de treball: de les hores extres al límit del període de prova

El govern espanyol prohibeix els contractes "per trucada" i preveu que si no inclouen la durada o la jornada es considerin indefinits a temps complet

Redacció/Agències

El govern espanyol ha decidit prohibir els contractes "per trucada" o "de zero hores", limitar el període de prova a les empreses i fer que tots els contractes siguin indefinits i a temps complet si no s'indica el contrari, "si les condicions no consten per escrit".

Les modificacions a l'Estatut dels Treballadors s'han aprovat aquest dimarts. L'executiu ha aprofitat l'aprovació de la transposició d'una directiva europea sobre condicions laborals transparents i previsibles, que passa ara al Congrés dels Diputats.

L'adaptació d'aquesta directiva, que busca reforçar el dret que les condicions de treball siguin previsibles, està pendent de la legislació espanyola des d'agost del 2022.


Reduir la precarietat

"Avui fem un pas més en la lluita contra la precarietat. Es tracta d'una norma que té a veure amb els drets dels treballadors més vulnerables", ha afirmat la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

"S'han acabat els contractes de zero hores o 'per trucada', en què els treballadors havien d'estar disponibles permanentment i podien rebre una trucada en qualsevol moment de l'empresari", ha apuntat Díaz.

El nou text, doncs, detalla que les empreses hauran de redactar contractes per escrit, independentment de la durada, i indicar aspectes fonamentals com la durada i distribució de la jornada i del període de prova.

Segons ha detallat Díaz, si la companyia no detalla aquesta informació, es donarà per entès que el treballador és indefinit a temps complet.

La ministra ha afirmat que és un pas més en la lluita contra la precarietat (Alberto Ortega/Europa Press)

Aquesta obligació s'aplicarà també als contractes inferiors a quatre setmanes. Per aconseguir-ho, el govern espanyol modificarà l'article 4 de l'Estatut dels Treballadors.

D'aquesta manera, el govern espanyol busca que els treballadors puguin conèixer d'avançat quin serà l'horari de feina.

La reducció o ampliació d'hores serà voluntària

A banda de comunicar per escrit les modificacions dels elements essencials de la feina, la nova norma també deixa per escrit que l'increment o la disminució del nombre d'hores de contractes parcials tindrà un "caràcter voluntari" pel treballador i no podrà aprovar-se unilateralment per part de l'empresa.

A més, obliga les empreses a registrar la jornada dels treballadors a temps parcial cada dia, incloent-hi l'horari concret d'inici i de finalització.

També hauran de constar les hores extres, els dies i les hores de referència en què es poden sol·licitar els serveis del treballador. S'estableix un preavís mínim de tres dies per fer aquestes hores, un termini que no es podrà rebaixar mitjançant conveni.

La cancel·lació total o parcial de les hores esmentades sense respectar aquest termini de preavís implicarà el dret a la retribució corresponent.

Durada màxima del període de prova

D'altra banda, la durada màxima del període de prova no podrà ser ampliable per conveni. Es limita el període de prova a un màxim de sis mesos per a tècnics i tècniques titulades i de dos mesos per a la resta de persones treballadores.

El govern espanyol busca que els treballadors puguin conèixer d'avançat quin serà l'horari de feina (iStock)

En el cas dels contractes temporals i de durada determinada, si és concertat per un període igual o superior a sis mesos, el període de prova no pot ser de més d'un mes. Els convenis col·lectius no podran ampliar la durada d'aquests períodes de prova.

No es podrà obstaculitzar la pluriocupació del treballador o ser causa de tracte desfavorable a l'empresa, i qui tingui almenys sis mesos d'antiguitat a l'empresa tindrà dret a sol·licitar els llocs vacants que tinguin una jornada a temps complet o més gran de la que gaudeixi, que siguin de caràcter indefinit o més previsibles o estables.

Aquestes sol·licituds hauran de rebre una resposta motivada i per escrit en el termini de 15 dies.


Noves sancions

La normativa també introdueix noves multes per garantir el compliment de la llei.

Serà sancionable no contestar per escrit a la sol·licitud de llocs vacants, i es considera infracció greu no informar per escrit el treballador sobre els elements essencials del contracte en els termes i terminis establerts.

D'altra banda, la discriminació per estar en pluriocupació es considera infracció molt greu.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralDrets laboralsEmpresa
Anar al contingut