Bombers alerta que molts incendis en xemeneies al Pirineu són causats per la incorrecta execució de la construcció

Bombers alerta que molts incendis en xemeneies al Pirineu són causats per la incorrecta execució de la construcció

Bombers alerta que molts incendis en xemeneies al Pirineu són causats per la incorrecta execució de la construcció

Actualitzat
El director de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, el cap de la Regió d'Emergències de Lleida,  Jordi Solà, al Parc de Bombers de Sort el 1 de desembre del 2016. (horitzontal)

El director de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, el cap de la Regió d'Emergències de Lleida, Jordi Solà, al Parc de Bombers de Sort el 1 de desembre del 2016. (horitzontal)

ACN Sort.-La majoria d'incendis en edificis del Pirineu són causats per la incorrecta execució de la construcció, segons ha explicat el cap de la Regió d'Emergències de Lleida, Jordi Solà. En moltes de les construccions de les comarques de muntanya la construcció de les xemeneies estan mal aïllades i en contacte directe amb la fusta o productes inflamables. Per això, una de les recomanacions és construir segons unes instruccions detallades que explica com s'ha de construir el conducte de les xemeneies de les llars de foc que van redactar els Bombers. L'any 2015 al Pirineu es van registrar 171 actuacions relacionades amb incendis d'edificis. L'Alt Urgell va patir un incendi amb el resultat d'una persona morta. Aquest 2016 les actuacions en incendis ja són 129.

Els principals consells per evitar incendis a la llar causats per llars de foc estan relacionats amb característiques constructives, el funcionament i el manteniment.Solà ha dit que per encendre el foc s'ha d'evitar líquid inflamable, llenya verda, un volum inadequat de llenya i tenir roba a menys d'un metre del foc. Pel que fa al manteniment es recomana fer-lo un cop l'any. I en relació a la construcció els Bombers recomanen fer construccions ben aïllades i allunyades d'elements combustibles.Aquests consells s'han volgut explicar els dies previs a l'arribada de turistes al Pirineu perquè prenguin consciència de la necessitat de netejar un cop a l'any les xemeneies i utilitzar-les de manera adequada per evitar ensurts.De les 171 actuacions al Pirineu que van efectuar els Bombers en incendis en edificis durant el 2015; 51 s'han fet a la Cerdanya, 33 a l'Alt Urgell, 32 a la Val d'Ara, 31 al Pallars Sobirà, 13 al Pallars Jussà i 11 a l'Alta Ribagorça.