"Big Data. Ciutadans sota control" i "La tragèdia electrònica", al FIGRA

La 22a edició del Festival Internacional du Grand Reportage d'Actualité et du Documentaire de Societé ha escollit dos documentals coproduïts amb Televisió de Catalunya

El FIGRA arrencarà amb la preestrena mundial de "Big Data. Ciutadans sota control", d'Alexandre Valenti, mentre que el documental de Cosima Dannoritzer "La tragèdia electrònica" competirà a la secció oficial de treballs de més de 40 minuts. El festival es farà del 25 al 29 de març, a Le Touquet Paris Plage, França. L'edició d'aquest any està dedicada als periodistes de Charlie Hebdo.
 
"Big Data. Ciutadans sota control", d'Alexandre Valenti ens parla dels telèfons mòbils, ordinadors, càmeres... A través d'aquestes tecnologies, els ciutadans creen informació diària sobre la seva vida privada i els seus costums. Les dades que generen queden registrades en la memòria del Big Data. Qui se'n beneficia? Programes secrets, en els quals col·laboren els governs amb les grans companyies d'internet, fan possible seguir al detall la vida i opinions de qualsevol ciutadà. I d'aquests perfils també es deriven enormes beneficis econòmics. Trenta anys després de "1984", de George Orwell, la realitat ha superat la ficció i la Societat de la Vigilància manté tots els ciutadans sota el seu control. Alexander Valentí i Pedro Barbadillo han escrit aquest documental produït per Televisió de Catalunya, Arte,TVE, Intuition Films i La Zanfoña amb la participació de CNC i La Junta d'Andalusia.
 
"La tragèdia electrònica", el nou documental dirigit, realitzat i escrit per Cosima Dannoritzer, directora de "Comprar, llençar, comprar" s'endinsa en els països desenvolupats que, cada any, produeixen fins a 50 milions de tones de residus electrònics: ordinadors, televisors, telèfons mòbils, electrodomèstics... El 75% d'aquests residus desapareix dels circuits oficials de reciclatge i bona part s'exporta il·legalment a l'Índia, la Xina o l'Àfrica. L'abocament i el reciclatge il·legal de residus electrònics és un negoci multimilionari que contamina el medi ambient i perjudica la vida de les persones que estan obligades a conviure-hi.

Aquest film, que embarca l'espectador en un exhaustiu viatge d'investigació per Europa, la Xina, Àfrica i els Estats Units, revela que el sistema europeu de reciclatge -víctima de la falta de control, la cobdícia i la corrupció- és un colador de què s'aprofiten tèrbols negociants; que les autoritats portuàries europees i asiàtiques estan perdent la batalla contra el volum gegantí de residus electrònics que travessen els mars diàriament; perquè els Estats Units són el més gran exportador mundial de residus; i perquè a la Xina hi ha ciutats senceres literalment inundades pels nostres residus electrònics, que es reciclen sense cap respecte pel medi ambient o pel futur. Això crea riscos greus per a la nostra seguretat, perquè comencen a aparèixer microprocessadors reciclats i danyats en equips electrònics que controlen aspectes decisius de la nostra vida, com ara el transport públic o l'electromedicina. Hi estem a temps de parar aquesta marea tòxica, o hi ha massa gent que està fent els ulls grossos? És una producció de Yuzu Productions, Media 3.14 i Arte France en coproducció amb Al Jazeera English, TVE i TV3 amb la participació de CNC.
Anar al contingut