Excel·lent acollida del retorn social de la Fundació: "Visita la recerca de La Marató"

Des del mes de març de 2023, prop de 400 persones s'han apropat a la recerca amb les primeres 32 visites guiades que la Fundació ha posat a l'abast de la ciutadania per donar a conèixer com s'investiga amb els fons recollits per La Marató. Encara hi ha programades 17 visites més d'una iniciativa que s'acaba el 28 de juny i en què participen un total de 15 centres de recerca d'arreu del país

Les visites que la Fundació La Marató ofereix cada any a totes aquelles persones que volen acostar-se a la recerca, estan tenint una gran resposta ciutadana. Des que aquest any van començar, el 8 de març, prop de 400 persones han visitat algun dels centres de recerca que tenen actius projectes de recerca d'excel·lència finançats amb els fons de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio.

Ja s'han fet 32 de les 49 visites programades, en les quals s'ha pogut descobrir com funciona el procés de la investigació, des del laboratori a l'aplicació en el pacient, i quins resultats estan aconseguint els equips científics en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties estudiades. En aquesta edició, s'estan fent públics avenços en projectes actius en el camp de les malalties infeccioses, el càncer, les malalties minoritàries i la covid-19, els temes de La Marató 2017, 2018, 2019 i 2020.

"Ens ofereixen una visió molt propera de la recerca, perquè podem interactuar amb els investigadors i ensenya a la ciutadania en què s'inverteixen els nostres donatius" o "durant hora i mitja ens permet aprendre i descobrir coses molt sorprenents, útils per a la salut i molt enriquidores" són algunes de les valoracions que han fet les persones assistents a les visites, després de fer el recorregut pels laboratoris i els diferents espais dels centres de recerca, que normalment no es troben a l'abast del públic.

Dels 15 centres que participen enguany en el cicle, fins ara se n'han visitat deu: l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'Institut de Recerca Biomèdica Barcelona, l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, el Barcelona Supercomputing Center, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron, l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili de Reus. Els cinc primers centres ja han fet totes les visites programades, mentre que fins al 28 de juny encara es poden conèixer 18 projectes i equips de recerca de cinc instituts més: l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Josep Trueta, l'Institut de Recerca de l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut Guttmann i l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí.

Les inscripcions a les visites són gratuïtes i es poden fer en aquesta pàgina, on també s'indiquen les places que encara queden lliures: www.visitesrecercamarato.tv3.cat. Anima't i inscriu-t'hi!

La iniciativa "Visita la recerca de La Marató" va néixer el 2015 amb l'objectiu d'acostar la recerca a la societat que la fa possible, i s'ha convertit en un projecte de retorn social, de divulgació i de transparència que duu a terme la Fundació per agrair i implicar la ciutadania en els resultats que fa possible gràcies a la solidaritat. El cicle es torna a posar en marxa després de l'aturada que va provocar l'esclat de la pandèmia l'any 2020.

En 31 edicions, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat més de 236 milions d'euros (xifra provisional, a l'espera de saber com s'ha tancat definitivament el marcador de l'edició 2022), i ha finançat 985 treballs de recerca sobre un ampli grup de malalties, que han implicat 9.674 professionals de la investigació de 1.639 equips científics.

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut