"La mort de Lluís XIV", a la gran pantalla

L'última pel·lícula d'Albert Serra, premi Jean Vigo 2016

Divendres 25 de novembre s'estrena als cinemes "La mort de Lluís XIV", l'últim llargmetratge d'Albert Serra. Basat en les memòries de Saint-Simon i el Marquès de Dangeau, la pel·lícula és la història d'un home que es prepara per perdre la vida "encara que sigui un rei".

L'1 de setembre de 1715, després de dues setmanes d'agonia pública, Lluís XIV va morir. Una gangrena el va mantenir reclòs al llit de la seva cambra reial de Versalles, envoltat per un reduït nucli de persones. Serra comenta que "els dos cortesans van escriure textos d'una  gran precisió, cosa que permet reflectir molt fidelment la cronologia dels esdeveniments. En aquest film represento la mort viscuda, el recompte dels segons abans de la fi fent un inventari d'allò quotidià, dels territoris progressivament esvaïts per la malaltia i el dolor (en una època sense analgèsics) que s'apodera del cos i l'esperit, dia rere dia i hora rere hora". El guió elaborat per Thierry Lounas i el director descriu amb exhaustivitat els gestos i les paraules de Lluís XIV. Serra el despulla d'història i ens presenta un home més humà, que mor davant dels nostres ulls, al seu llit, mirant la mort fit a fit; un diàleg que neix més dels gestos que no pas de les paraules davant l'agitació del seu equip mèdic, el dolor físic de la cura, l'atmosfera asfixiant, el temps que s'escorre... i la mort, un personatge més.

El rodatge s'ha fet amb una càmera digital que ha permès al director una continuïtat de rodatge essencial per no perdre la concentració dels actors. Albert Serra afegeix  que "la concepció del pla és massa reduïda i necessitava una integració de 360 graus de la càmera en l'espai, amb una distància focal molt pronunciada, una totalitat igual a la mirada del monarca absolut, que dirigeix l'imperi a través d'aquesta lent humana que és la seva cambra i els cortesans informadors i executors." Un altre factor determinant ha estat la il·luminació feta a base d'espelmes, que creen una atmosfera tenebrosa i dramàtica.    

Lluís XIV està magistralment interpretat per Jean-Pierre Léaud, premiat amb la Palma d'Or d'Honor en l'últim Festival de Canes; el mateix actor que havia de representar el rei Sol al Centre Pompidou de París a l'exposició–film sobre Lluís XIV, que es va haver de suspendre per problemes tècnics. La idea original era convertir els últims dies de la vida del rei Sol en una performance. D'aquesta llavor neix el film. La pel·lícula va obtenir el premi a la millor pel·lícula internacional al Jerusalem Film Festival, i Jonathan Ricquebourg, el premi al millor director de fotografia en el 8è Festival Internacional de Directors de Fotografia-Ostrava Kamera Oko a Praga. És una producció d'Andergraun Films, Capricci Film i Rosa Filmes, i Bobi Lux, amb la col·laboració de TVC i ARTE, i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Fitxa tècnica i artística

Direcció: Albert Serra
Guió: Thierry Lounas i Albert Serra
Producció executiva: Montse Triola
Intèrprets: Jean-Pierre Léaud (Louis XIV), Irène Silvagni (madame de Maintenon), Patrick d'Assumçao (metge Fagon), Marc Susini (primer mosso de planta), Jacques Henric (Tellier), Vicenç Altaió (Brun) i Bernard Belin (cirurgià Marechal)
Direcció de fotografia: Jonathan Ricquebourg
Música: Marc Verdaguer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut