"Tots els governs menteixen" ("All governments lie"), de Fred Peabody
"Tots els governs menteixen" ("All governments lie"), de Fred Peabody
Dijous 1 de juny, diverses sales

Estrena de "Tots els governs menteixen"

DocsBarcelona del Mes presenta un documental produït per Oliver Stone que reivindica la necessitat d'un veritable periodisme honest i independent, sobretot en un context com l'actual, en què la majoria dels mitjans de comunicació formen part de grans imperis mediàtics sotmesos als interessos de governs i grans corporacions; el documental posa en valor la tasca feta per un grup de periodistes nord-americans hereus de la figura d'I. F. Stone, referent als Estats Units en la lluita per la llibertat de premsa als anys 60

"Si el govern ha fet alguna cosa malament, la llibertat de premsa ho investigarà i ho comprovarà, encara que sigui un cop dur per al país;

però si la llibertat de premsa no funciona, el país anirà directament a l'infern." (I. F. Stone)

 

Als anys 60, la columna setmanal de periodista nord-americà I. F. Stone va marcar una època, quan va desemmascarar la corrupció i les mentides del govern amb una informació veraç i contrastada. Per molts és considerat el pare del periodisme independent.

Els protagonistes de "Tots els governs menteixen" ("All governments lie") són una nova onada de periodistes d'investigació de mitjans independents dels Estats Units que recuperen el llegat d'I. F. Stone i donen la cara per defensar els drets dels ciutadans a accedir a una informació lliure d'interferències, contrastada i honesta. Amb les mentides del govern de torn i la vigilància estatal en la vida privada dels ciutadans, molts periodistes s'han adonat que per investigar a fons les decisions dels governs han d'abandonar els principals mitjans de comunicació per no esdevenir "simples altaveus del poder". Per això han nascut nous mitjans alternatius, per poder oferir una visió contrastada i independent de les notícies "oficials". Periodistes independents com Amy Goodman (Democracy Now!), Matt Taibbi (Rolling Stone), Glenn Greenwald i Jeremy Scahill (The Intercept), entre d'altres, estan canviant la cara del periodisme actual i proporcionen investigacions alternatives al corrent principal de les agències de notícies. Molts d'ells són els que han fer sortir a la llum les revelacions de l'NSA en el cas d'Edward Snowden, les fosses comunes a la frontera amb Mèxic, els assassinats selectius amb drons militars a l'Orient Mitjà o la falsedat dels motius per envair l'Iraq.

 

 

"Tots els governs menteixen" canvia la manera de veure i llegir les notícies que apareixen als mitjans de comunicació, amb les aparicions de Noam Chomsky, Michael Moore o Carl Bernstein, un dels periodistes que va destapar el cas Watergate. La pel·lícula, produïda per Jeff Cohen i Oliver Stone, situa al lloc que li pertoca el periodisme d'investigació alternatiu, el que parteix del principi que qualsevol que tingui poder es veu obligat a mentir.

El documental es va projectar en unes sessions especials de la recent edició del festival DocsBarcelona. El seu director, Fred Peabody, va definir el documental com "una celebració al periodisme d'investigació independent" i va sentenciar que "el món pateix amb les mentides dels governs i milers de persones moren", fent referència a la cita del periodista Amy Goodman "Lies cost lives".

El dijous 1 de juny s'estrena "Tots els governs menteixen" ("All governments lie") a l'Aribau Club de Barcelona, a les 20.00, en una sessió que inclourà un col·loqui presentat per Jordi Rovira, periodista i director de la revista "Capçalera".

 

Fitxa tècnica
Direcció: Fred Peabody
Producció executiva: Jeff Cohen i Oliver Stone
Edició: Jim Munro i James Yates
Fotografia: John Westheuser
So: Sanjay Mehta, Peter Sawade i Jason Milligan
Música: Mark Korven
Producció: Peter Raymont, Andrew Munger i Steve Ord
Canadà (2016)
90 minuts
VO en anglès subtitulada en català.
 
 
Festivals
DocsBarcelona, Catalunya, 2017
TIFF Toronto International Film Fest, Canadà, 2016
IDFA, Països Baixos, 2016

 

Fred Peabody, director
Director i periodista, guanyador d'un premi Emmy l'any 1989 per una de les seves pel·lícules per a televisió. Va ser director durant set anys de l'aclamat programa d'investigació "The fifth estate" per a la CBC, la televisió pública canadenca. L'any 2003 va produir el documental "Perfect illusions" sobre els trastorns alimentaris entre els joves, que va emetre la PBS.
Anar al contingut