DocsBarcelona 2017
DocsBarcelona 2017
Del 18 al 28 de maig, Barcelona

Arriba l'edició més ambiciosa de DocsBarcelona per celebrar el seu 20è aniversari

DocsBarcelona compleix 20 anys el 2017 i per celebrar les seves dues dècades d'història dobla la seva durada, incrementa la secció oficial i amplia el palmarès. El Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona ofereix 94 pel·lícules de 30 països i un mercat de finançament de projectes de referència, que per a molts cineastes és el primer pas del seu documental. Les activitats adreçades a la indústria convocaran més de 500 professionals del sector a la capital catalana. TV3 torna a ser mitjà oficial del festival i en patrocina el premi principal, el Premi DocsBarcelona-TV3 a la Millor Pel·lícula Documental.

Del 18 al 28 de maig se celebra la 20 edició de DocsBarcelona, el Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, del qual TV3 torna a ser mitjà oficial.

La secció oficial inclou 38 títols a competició, distribuïts en tres seccions: Panorama, una selecció dels documentals més recents i rellevants de l'escena internacional, Latitud, reservada a produccions d'Espanya, Portugal i Amèrica Llatina, i What the Doc?, una nova finestra a títols més experimentals. Competiran pel Premi DocsBarcelona – TV3 a la Millor Pel·lícula, el Premi Nou Talent a la millor pel·lícula dels directors debutants, el Premi Latitud DocsBarcelona, el Premi What the Doc?, el Premi Amnistia Internacional i el Premi del públic. Dels 46 títols que conformen la programació de Secció Oficial i les sessions especials, sis són de factura catalana: La Chana, produït amb la col·laboració de TV3, Grab & Run, Desde que bailas, Sasha, Les 7 vides d'Eduard Toda i Clase valiente. També la producció hispano-mexicana Al otro lado del muro del director català Pau Ortiz.

 

 

Clare Weiskopf (Amazona), Alfred Peabody (All Governments Lie), Juan Pancorbo i Clara López Rubio (Hacking Justice (El juez y el rebelde)), Karin Steinberger i Marcus Vetter (The Promise), Mila Aung-Thwin i Van Royko (Let There Be Light), Neasa Ní Chianáin i David Rane (In Loco Parentis), Lucija Stojevic (La Chana), Bobbi Jo Hart (Rebels on pointe) o Pawel Lozinski (You have no idea how much I love you) són alguns dels directors que visitaran enguany el festival. Al seu costat, el públic podrà conèixer els singulars protagonistes d'algunes d'aquestes històries, com la bailaora Antonia Santiago Amador, coneguda com "La Chana", o Carlos Renedo i Chase, ballarins de Les Ballets Trockadero de Montecarlo, la famosa companyia de dansa de Nova York que ha esdevingut un símbol del transvestisme parodiant els grans clàssics del ballet.

El 18 de maig, en la inauguració del festival, es farà públic el guanyador del IV Premi Pro-Docs. Els finalistes són "Freightened. El preu real del transport marítim", "Muerte en León", "To Kyma. Rescat al mar Egeu" i "Jo també vull sexe!", una producció de TV3 dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis.

 

20 aniversari del festival

El festival creix en durada, activitats i abast territorial amb motiu de la vintena edició i amb la complicitat d'institucions, entitats i mitjans de comunicació del país. Als seus espais habituals (el Teatre i l'Auditori del CCCB, els cinemes Aribau Multicines i Aribau Club, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm i la Llibreria Altaïr), s'hi sumaran sis seus més a la província de Barcelona, gràcies a la col·laboració amb l'àrea de cultura de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Berga, Granollers, Manresa, Vilafranca del Penedès, Badalona i la Garriga.

La celebració d'aquestes dues dècades de documentals a Barcelona també es traduirà en la programació: amb la col·laboració de PRO-DOCS incorpora una sessió especial dels curts documentals catalans més rellevants dels darrers anys, Catalan ShortDocs, i una nova secció no competitiva amb 16 curts internacionals que exploren l'animació com a recurs narratiu, ShortDocs Animats, amb el suport del Festival Non-Stop Animació.

A la taula rodona La indústria del documental a Catalunya, Francesc Escribano, Joan Gonzàlez, Tono Folguera, Jordi Balló, Francisco Vargas, Neus Ballús, Miquel Garcia, director de l'Àrea de Documentals i Nous Formats de TV3, i Tue Steen Müller repassaran les fites més rellevants dels darrers 20 anys en la producció, distribució i exhibició, i plantejaran els reptes de futur del sector.

L'espai Sense ficció de TV3 també se sumarà a la celebració dels 20 anys del festival. El 23 de maig traslladarà el seu plató al Teatre CCCB per emetre des del DocsBarcelona un programa especial,  amb l'emissió del documental "Veritats de mentida", dirigit per Montserrat Besses i, posteriorment, el debat interactiu "Veritats compartides". A més, el director del programa, Joan Salvat, formarà part del jurat de l'edició d'aquest any del festival.

 

Un testimoni dels conflictes

El festival s'acostarà amb una nova mirada als conflictes de Colòmbia, Síria o Somàlia, a les bambolines de dos casos judicials que han colpit el món, a les fàbriques tèxtils de l'Índia o a les noves veus del periodisme d'investigació. En tots aquests casos, el documental ofereix una mirada inèdita a partir d'un material únic i excepcional, i esdevé un testimoni valent dels nostres temps.

El silencio de los fusiles, de la periodista Natalia Orozco, retrata el procés de pau de Colòmbia amb un accés privilegiat als protagonistes de les negociacions, com el que han tingut Clara López Rubio i Juan Pancorbo a l'ambaixada de l'Equador per rodar Hacking Justice (El juez y el rebelde), un insight a la defensa internacional de Julian Assange liderada per Baltasar Garzón. Veurem el desgast i l'angoixa del fundador de Wikileaks i un procés judicial sense precedents. El documental The Promise busseja en un cas polèmic que també va impactar el món l'any 1985: l'assassinat de Nancy i Dereck Haysom. La seva filla Elizabeth Haysom i Jens Soering, el seu xicot de l'època, van ser declarats culpables en el primer judici criminal emès en directe per la televisió americana. Tres dècades més tard, els documentalistes Marcus Vetter i Karin Steinberger aporten noves proves al cas.

Last Men in Aleppo, documental guanyador del Gran Premi del Jurat de la passada edició de Sundance, s'endinsa en la lluita diària i heroica dels voluntaris de l'ONG Defensa Civil Siriana, coneguts com els Cascos Blancs, per mostrar, amb els ulls dels últims ciutadans d'Alep, la tragèdia indescriptible que pateix el poble sirià.

 

 

A través de les crues imatges filmades per dos soldats descobrirem a Mogadishu Soldier la violència caòtica que envolta des de fa deu anys els dos milions d'habitants de la capital de Somàlia, assetjats pel grup terrorista Al-Shabaab, filial d'Al-Qaeda. Dramàtica i desoladora és també la realitat dels treballadors de les fàbriques tèxtils de l'Índia que retrata magistralment Machines, de Rahul Jain, un documental visualment hipnòtic i laberíntic.

Un altre dels plats forts del festival serà All Governments Lie. Glenn Greenwald, Jeremy Scahill, Amy Goodman i Michael Moore, entre d'altres, ofereixen el seu testimoni en un documental produït per Oliver Stone que posa cara i dona veu als noms que hi ha darrere temes tan espinosos com el cas Snowden, les fosses comunes a la frontera de Mèxic o la violació del dret a la intimitat dels ciutadans. Una nova fornada de periodistes d'investigació de mitjans independents que recupera el llegat d'I. F. Stone.

 

Directores al festival

Aquest any DocsBarcelona inaugura i clausura la seva programació amb dues pel·lícules dirigides per dones, Amazona i La Chana. A més, prop del 50% de les pel·lícules que conformen la vintena edició estan dirigides o codirigides per dones. I una taula rodona amb cinc directores - Debra Zimmerman, Roser Corella, Bobbi Jo Hart, Lucija Stojevic i Clare Weiskopf - aprofundirà en les noves direccions i perspectives del cinema documental.

A Fallen Flowers, Thick Leaves, un cant vibrant a l'emancipació sexual de la dona, una sexòloga xinesa ens obre les portes de la seva consulta a Pequín i ens revela històries íntimes que trenquen tabús, com ho fa la protagonista del documental francès Madame Saïdi, una inusual dona iraniana, divertida, excèntrica i sense pèls a la llengua que als 70 anys es converteix en una estrella del cinema.

Jericó, el infinito vuelo de los días, de Catalina Mesa, ofereix un retrat de l'ànima femenina d'aquest poblet de la regió d'Antioquia, al nord-oest de Colòmbia, i la directora Olga Delane torna al seu poble natal, Onon-Borzja, per sacsejar els fonaments tradicionals i conservadors de la parella amb Siberian Love.

Girasoles de Nicaragua difon una decisió valenta i sense precedents del Tribunal Suprem de Nicaragua, que va determinar que divuit treballadores sexuals fessin de mediadores judicials per facilitar la resolució dels conflictes de la seva professió. La seva tasca és fonamental en un país amb més de 14.000 dones dedicades al comerç sexual.

 

Ser pares i mares

Experiències d'infància, les fronteres entre la llibertat i la responsabilitat en la criança, el poder de l'amor o els mètodes educatius alternatius protagonitzen set títols de la programació de DocsBarcelona 2017. Les relacions entre mare i filla són l'eix central d'Amazona i You have no idea how much I love you, l'últim i controvertit documental de Pawel Lozinski, protagonista de la classe magistral 7 plans 7 d'aquesta edició del festival; L'hora dels deures i In loco parentis il·lustren el debat sobre els mètodes educatius.

Tres documentals d'aquesta edició ens donen autèntiques lliçons de vida: Life to come recull la lluita aferrissada de dos bessons prematurs per sobreviure, Sasha ens presenta un nen ucraïnès de vuit anys que arriba al nostre país per conviure amb una família catalana i Al otro lado del muro acompanya l'Ale i la Rocío, dos adolescents hondurenys emigrats a Mèxic, que afronten el repte de cuidar els seus dos germans petits amb la mare a la presó. Tres autèntiques lliçons de vida.

 

Arts escèniques

Per aquest festival ja és tota una tradició cloure la programació amb documentals sobre arts escèniques. A més de la producció catalana reconeguda amb el Premi del públic IDFA 2016 , La Chana, de Lucija Stojevic, es podran veure  Angélica [una tragedia], de Manuel Fernández-Valdés, Rebels on pointe i la producció catalana Desde que bailas.

 

Ecologia

En cada edició, el festival proposa alguns dels títols imprescindibles de la collita de l'any sobre ecologia. Angry Inuk aborda un conflicte mediambiental poc conegut: les foques són un símbol de la lluita ecologista, però també l'aliment base dels inuits, la cultura indígena que habita les tundres de l'Àrtic. La directora inuit Alethea Arnaquq-Baril dóna veu al seu poble per defensar-se dels prejudicis culturals que envolten el seu estil de vida. Woman And The Glacier, d'Audrius Stonys, ens transporta al glaciar Tuiuksu de Kazakhstan, on una científica lituana porta 30 anys vivint a 3.500 metres sense cap contacte amb el món civilitzat. Tota una vida dedicada a captar l'evolució del nostre planeta. Kevin McMahon també traça a Spaceship Earth un apassionant recorregut històric, entre la ciència i la poesia, sobre els efectes de la petjada humana a la Terra.

Let there be light planteja si és possible crear un sol artificial. Al sud de França, 35 països diferents uneixen esforços per desenvolupar el reactor de fusió nuclear més important de la història. L'objectiu del projecte ITER, amb seu administrativa a Barcelona, és imitar la reacció nuclear de les estrelles per obtenir una font d'energia neta i il·limitada. Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb representants de Fusion4Energy.

 

Sessions per als més joves

DocsBarcelona torna a obrir-se al públic més jove amb dues seccions. DOC-U, un espai d'exhibició per als estudiants dels Grau de Comunicació Audiovisual de les universitats catalanes i Docs&Teens, les sessions pel públic adolescent que enguany estaran dedicades a visibilitzar la realitat que viuen els refugiats arreu del món, amb la projecció d'Astral, Refugi Dresden, Sonita i Una llar al món.

 

Mercat professional

La indústria del cinema documental, en constant ebullició i amb Barcelona com a escola i mercat d'abast internacional, es trobarà a la capital catalana amb una intensa agenda.  Aquest mercat paral·lel al festival, de referència a Llatinoamèrica, acompanya els projectes en tota la fase de desenvolupament i producció, amb tallers per perfeccionar la presentació, amb panels per cercar finançament, amb rough cuts en la fase de supervisió i finalment amb el festival per arribar al públic. Enguany, 50 projectes optaran a trobar finançament als Speed Meetings, al Latin Pitch o a l'Interactive Pitch, activitats centrals de l'apartat d'Indústria del festival. Una selecció dels principals programadors de documental del món (PBS World Channel, HBO Europe, The Why Foundation o Women make movies, entre d'altres) es reuniran a DocsBarcelona amb la voluntat de fomentar la internacionalització de les nostres produccions.

Anar al contingut