Tot esperant l'Ave

La història de l'arribada de l'AVE a Catalunya és una història de retards -a Lleida va arribar gairebé un any més tard del previst, per problemes en els sistemes de seguretat i també en les obres de la línea- i Barcelona no se n'escapa. L'alta velocitat a la capital catalana estava anunciada pel 21 de desembre, però s'haurà d'esperar una mica més, setmanes o mesos.

La data ja semblava justa i uns esvorancs a les obres d'un túnel a Bellvitge van desbaratar les previsions i van empitjorar més que mai la situació dels trens de Rodalies. El 20 d'octubre, una injecció de formigó per omplir els esvorancs va afectar el túnel dels Ferrocarils de la Generalitat -situat entremig de les vies de Rodalies i el futur túnel de l'AVE- i això va obligar a tallar el servei ferroviari en tres línies i a la dels ferrocarrils catalans.

En el reportatge del "30 minuts" es repassen aquests fets i s'analitza, parlant amb experts reconeguts i altres de vinculats a les obres, què va provocar els esvorancs i fins a quin punt hi ha hagut presses o manca de control de l'obra. Foment culpa dels problemes, exclusivament, la constructora. Una opinió que altres experts no comparteixen.

A banda del retard en l'arribada, el gran efecte col·lateral de les obres de l'alta velocitat han estat els usuaris dels trens de Rodalies, que fa més d'un any que suporten retards i avaries en el servei.

"Tot esperant l'AVE", però, no es concentra en els problemes viscuts a les obres de Barcelona. Des de fa molt més temps, Lleida i Tarragona esperen que l'alta velocitat arribi a la capital catalana. Durant un temps, aquestes estacions han estat final de la línea d'alta velocitat entre Madrid i la frontera francesa, però afirmen que tot el potencial de l'AVE no es veurà fins que arribi a Barcelona. Mentrestant, tant Lleida com Tarragona han començat a fer balanç del que és tenir una estació d'alta velocitat.

A Lleida gairebé tothom en fa un balanç positiu, tot i reconèixer que no ha estat el conte de fades somiat. Al Camp de Tarragona, de moment, l'efecte més evident és la revalorització del sòl que s'ha viscut als pobles al voltant de l'estació, sobretot a Perafort.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3