Perspectiva femenina

"Quatre dones, un marit", a "El documental"

Presentem una obra que retrata la vida diària d'una família polígama a l'Iran.

Aquest dimarts, "El documental" estrena "Quatre dones, un marit", una coproducció entre Suècia i l'Iran, dirigida per Nahid Persson l'any 2007 que ens acosta, des d'una perspectiva femenina, a la realitat de la poligàmia a l'Iran rural dels nostres dies.

La directora iraniana resident a Suècia, Nahid Persson, fa un retrat intimista de les intricades relacions entre quatre dones, el seu únic marit, els seus nombrosos fills i la seva sorprenent i parladora sogra. A estones divertida i sovint corprenedora, aquesta pel·lícula mostra la vida quotidiana d'un grup de dones que han esdevingut a la vegada rivals i còmplices a l'hora d'enfrontar-se als abusos del seu marit.

L'enfocament ens remet, sobretot, a la quotidianitat: des d'un pacífic dia de pícnic al camp amb tota la família ple d'escenes pastorals al caos que provoca el trencament d'una aixeta a la cuina, passant per una conversa a mitja veu entre dues de les esposes comentant furtivament els efectes dels darrers cops rebuts. La feina de totes aquestes dones, fent pa, teixint estores, munyint i pasturant les ovelles, esdevé el teló de fons de les seves franques converses.

Evitant en tot moment el sensacionalisme i el sentimentalisme, "Quatre dones, un marit" ens mostra amb cruesa com és el dia a dia d'una família polígama i com afecta les dones que s'hi veuen involucrades.

Fitxa tècnica:
Direcció: Nahid Persson
Producció: Setareh Persson i Nahid Persson
Muntatge: Bernhard Winkler i Nahid Persson
Fotografia: Setareh Persson, Tara
Musica: Krister Linder
So: Jan Alvermark

Produïda per RealReel Production AB (Suècia) i SVT Documentary amb el suport del Swedish Film Institute i de la Sundance Institute Documentary Fund (EUA) i de NFTF (Nordisk Film and TV Found) en associació amb NRK (Noruega), TV2 (Dinamarca), YLE FST (Finlàndia), SBS TV Austràlia, VPRO (Països Baixos), TG4 (Irlanda), RUV TV (Islàndia) i ETV (Estònia).

Nascuda a l'Iran, Nahid Persson va emigrar a Suècia durant la dècada dels 80. Després d'estudiar Microbiologia va fundar una estació de ràdio local. L'any 1993, Persson va començar la seva carrera cinematogràfica. El seu documental "Prostitució darrere el vel" ("Prostitution Behind the Veil") on, a partir del testimoni de dues noies joves, feia un retrat de la prostitució als carrers de Teheran, va guanyar el primer premi al Festival Internacional de Documentals de Marsella (França) a banda de rebre fins a 20 distincions en diversos festivals arreu del món.
Anar al contingut