Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Necessitats i repercussions del sistema aeroportuari

"L'aeroport, en l'aire", el debat de l'ampliació del Prat, al "30 minuts"

L'ampliació de l'aeroport de Barcelona ha girat fins ara al voltant dels efectes a La Ricarda i les discrepàncies polítiques, però ha deixat en segon terme un debat sobre les seves necessitats i les repercussions de fer créixer la infraestructura

El futur de l'aeroport de Barcelona està en l'aire. Al setembre, el govern espanyol anunciava que aparcava la proposta d'ampliació d'Aena que preveia allargar una pista 500 metres envaint l'espai natural protegit de La Ricarda. Quedava així fora del pla aeroportuari espanyol 2022-2026.

Si era imprescindible, com planteja Aena, què passarà si no es fa? Es pot tornar a plantejar d'aquí a cinc anys? Quin era el motiu de l'ampliació? Hi ha alternatives?

 

 

"Jo crec que aquí la clau és si Barcelona és capaç o no de connectar-se amb destins que fins ara no s'ha pogut connectar -assegura Pere Mas, consultor aeronàutic internacional- que són tots aquests destins de llarg radi que són interessants des d'un punt de vista econòmic per a Barcelona i per a Catalunya."

El delta del Llobregat i l'aeroport conviuen en un mateix espai

"Estem lluitant per un canvi de sistema econòmic, social, energètic i que es posi la vida per prendre decisions -diu Sara Mingorria, de la plataforma pel decreixement del port i l'aeroport Zeroport-. O sigui, una ampliació d'un aeroport després que hem viscut aquesta pandèmia no té cap sentit, no?"

 

 

Un debat que afecta no només Barcelona, sinó també el paper que tenen els aeroports de Girona i Reus en aquest sistema aeroportuari. La polèmica també es viu a Europa, amb nombrosos projectes d'ampliació. L'equip del "30 minuts" s'ha desplaçat a Heathrow, a Londres, la instal·lació amb més trànsit d'Europa, que vol continuar creixent amb una nova pista.

Manifestació en contra de l'ampliació de l'aeroport de Glasgow

Tot aquest projectes ara estan en qüestió per la crisi que viu l'aviació amb les restriccions per la pandèmia i la creixent consciència per l'escalfament global. El reportatge també mostra les preocupacions mediambientals que assenyalen l'aviació per les seves emissions. I segueix activistes que es desplacen a la Cimera del Clima de Glasgow en tren per no agafar un avió.

 

Un reportatge d'Ignasi Gallart i Víctor Díaz
Imatge: David Bou
Producció: Jéssica Montaner i Jordi Campàs
Muntatge: Papitu Serrahima

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut