Mascarell insisteix que el ministeri no pot continuar als consorcis catalans si canvia el model

El conseller de Cultura ho ha explicat durant la tertúlia del programa "L'oracle".

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha refermat que el ministeri no pot continuar ocupant un lloc als consorcis dels equipaments culturals catalans si, com es demostra, està modificant el model que ha regit fins ara. Mascarell ho ha explicat durant la tertúlia del programa de Catalunya Ràdio L'oracle, amb Xavier Graset: "Al darrere d'una institució cultural què hi ha? Que els sectors creatius puguin desplegar-se, que a nivell internacional la marca Catalunya funcioni com una marca de creativitat, i de totes aquestes coses que, finalment, acompanyen el país. Per tant, ho hem de combinar tot. Ganes que se'n vagin, amb el sentit literal: ‘Expulsar-los perquè estem de mal humor' no és el nostre estil. Nosaltres el que estem dient és, senyors, això està arribant a uns límits en què ja no es justifica que allò que ha estat la demanda de presència en les institucions doncs es mantingui". El conseller ha afegit: "Estem fent uns salts d'escala amb tot el que havia estat l'aportació de l'Estat que implica que jo pugui dir que el model ens l'estan canviant, i no precisament de manera gaire explícita. Per tant, haurem de redefinir-ho tot".

Sobre la possibilitat que el govern espanyol subvencioni centres privats a Catalunya perquè els alumnes que ho vulguin es puguin escolaritzar en castellà, Mascarell ha fet aquesta reflexió: "El ministre [el titular d'Educació José Ignacio Wert] ens ajuda molt a tenir clar què representa tenir un parlament propi, un parlament exclusivament dedicat a resoldre tots els assumptes dels catalans. És molt fàcil. És un parlament on ningú des de fora et pot dir com organitzes el teu ensenyament. Ningú". Segons el conseller, això no té sentit, i es pregunta: "Qui, per què i per quina raó hi ha algú que es pensa que té més dret que la comunitat catalana a decidir com s'ha d'organitzar el seu sistema d'ensenyament?".

Ferran Mascarell està convençut que Catalunya continuarà sent líder del sector editorial en llengua castellana, tot i que el president de Planeta, Jose Manuel Lara, hagi dit que si Catalunya fos independent l'editorial se n'hauria d'anar.

Sobre el seu futur en la política, el conseller no es planteja anar a la llista electoral de Convergència i Unió, ni tan sols com a independent, una possibilitat que, ha dit, tampoc li han ofert.

catradio.cat/oracle
facebook.com/loraclecatradio
twitter.com/oraclecatradio

Anar al contingut