"Trànsit, menors transsexuals"
"Trànsit, menors transsexuals"
FESTIVALS

El documental del "30 minuts" "Trànsit, menors transsexuals", seleccionat al Chania Film Festival de Grècia

El documental "Trànsit, menors transsexuals", del programa "30 minuts" de TV3, ha estat seleccionat a la secció de Documentals del Chania Film Festival 2019 (Grècia), que se celebrarà a l'illa de Creta des del 23 d'octubre fins al 2 de novembre. L'obra mostra el testimoni de les diferents identitats transgènere des de diverses perspectives.

El documental de Roser Oliver i Lluís Montserrat va ser emès al programa "30 minuts" el 30 d'abril del 2016 i des de llavors ha estat seleccionat a diversos festivals d'arreu del món com el Translations: Seatle Transgender Film Festival 2017 (Estats Units), on va guanyar el premi del públic al millor documental. També ha participat en el Japan Prize 2017 (Japó), on va aconseguir el segon premi; Thessaloniki International Film Festival 2017 (Grècia); KASHISH Mumbai International Queer Film Festival 2017 (Índia); Festival des Libertés 2017 (Bèlgica) i el Bloomington Pride Film Festival 2018 (Estats Units).

Històricament, s'ha associat la transsexualitat al món dels adults, però cada cop hi ha més nens i nenes que, ja de ben petits, expliciten clarament la seva disconformitat amb el gènere que se'ls va assignar en néixer. Alguns d'aquests menors fan, en edats molt primerenques, el trànsit social per viure d'acord amb el gènere amb el qual s'identifiquen. Tots ells formen part d'una "nova generació trans".

"Trànsit, menors transsexuals" s'endinsa en la realitat d'aquests menors trans a través del relat en primera persona de quatre casos: David (6 anys), Estel (11 anys), Raquel (14 anys) i Mario (17 anys).  Uns testimonis impactants que permeten entendre les vivències d'aquests nens i nenes abans i després de fer el trànsit i els difícils processos d'acceptació que, sovint, viuen els seus pares.

El cas de la Marta, de 23 anys, és diferent del d'aquests menors. Ella va viure com un noi fins als 18 anys, però ara fa una vida totalment normalitzada com a noia. S'ha fet una implantació de pits i una vaginoplàstia. Només té un desig: trobar un home que l'estimi i poder formar un família. Però la realitat trans, sobretot en el món dels adults, és molt més àmplia. No tothom s'identifica amb el gènere masculí o femení. És el cas del Noa, l'Àlex i el Daniel, tres membres del col·lectiu Joves Trans de Barcelona que no es reconeixen ni com a homes ni com a dones i que reivindiquen superar aquest binarisme de gènere.

El documental és de Roser Oliver i Lluís Montserrat, muntatge de Carles Señalada, imatge de Carles de la Encarnación, producció de Jessica Montaner, música de David Bustamante i postproducció d'àudio d'Enric Casanovas.

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

Anar al contingut