Un Barça desfigurat encaixa la primera derrota de la temporada a Butarque (2-1)

Valverde ha hagut de tornar a desfer les rotacions amb el marcador en contra però el Barça ha acabat sucumbint (2-1) contra un Leganés aguerrit; les errades en defensa han castigat els culers, que han encaixat set gols en les últimes quatre jornades

Jordi SunyerActualitzat

Butarque ha estat camp propici per als invents des que hi viatja el Barça. Luis Enrique va alinear-hi una rereguarda amb tres centrals; Valverde, en la seva primera visita, va donar la titularitat a Alcácer. El "Txingurri", aquest cop, ha assegut els omnipresents Luis Suárez i Jordi Alba per donar entrada a l'inèdit Vermaelen i a Munir, que només havia jugat un minut, a Valladolid. Però, a diferència dels anteriors desplaçaments, el Barça no ha complert. El cuer l'ha derrotat (2-1) i el Barça ha ofert una prestació preocupant, vista l'exigència dels enfrontaments que venen.

Pellegrino ha justificat les preocupacions de Valverde. El "Lega" ha jugat, per primer cop aquesta temporada, amb una defensa de cinc integrants. A l'estil de la Reial Societat a Sant Sebastià, els locals no temien avançar la primera línia per omplir de jugadors el mig del camp i forçar la circulació horitzontal dels blaugranes, avui uniformats de color de baieta de cuina. Es preveien escasses o poc rellevants les aproximacions, com ho ha estat el primer intent visitant, un xut de Dembélé (6') al lateral de la xarxa, i la resposta local, una rematada tova d'En-Nesyri (7'). Però la decisió de Coutinho i el poder atractiu de Messi han triturat el guió inicial. Com si fos un imant, l'argentí ha arrossegat fins a quatre jugadors del Leganés: el brasiler ha ocupat l'espai resultant, no ha controlat bé però ha empalmat una volea valenta que ha batut Cuéllar (12'). Coutinho ha picat des de la frontal de l'àrea, indret que en ocasions es percep com a inhòspit per a la rematada en la idea del Barça, però des del qual l'equip de Valverde ha firmat cinc gols aquesta temporada. Messi ho ha captat i, des de la mateixa zona, ha estavellat un xut a la creueta (16') i ha obligat a una intervenció de Cuéllar (18'). Ter Stegen, a l'altre costat, no s'ha hagut d'estirar fins que l'exblaugrana Rodrigo Tarín ha connectat un llançament desviat per un defensor (25').

El xut, amb tot, ha activat un Leganés fins llavors a l'expectativa. Valents en la pressió, intensos en les pilotes dividides, han tornat el duel al mig del camp i han ocupat terreny rival amb més freqüència. Només els faltava més profunditat i aprofitar les llacunes del Barça en defensa: En-Nesyri ha rematat de cap, sol després de traçar una diagonal, una centrada de Juanfran (38'), però Ter Stegen ha blocat sense problemes. Amb només un lateral ofensiu (Sergi Roberto), el Barça s'ha absentat de l'àrea, si bé en algun cas també ha sucumbit a la duresa d'algun dels futbolistes locals, com Rubén Pérez, que ha ventat una coça a Messi castigada amb una clement targeta groga per Undiano Mallenco. Una rosca d'Óscar Rodríguez (44'), que ha motivat una plàstica volada de Ter Stegen, ha estat un advertiment remarcable dels locals.

Messi s'esforçava per escapolir-se de l'embús, però sovint trobava o les sortides bloquejades o la incomprensió de Munir, que avui ha viscut en fora de joc. El Barça anava trampejant enmig d'una creixent sensació d'inseguretat que el Leganés ha confirmat de forma brutal capgirant el partit en dos minuts i despullant les vergonyes defensives visitants. En el minut 52, una diagonal de Mikel Vesga a l'esquena de Sergi Roberto ha permès a Jonathan Silva enviar una centrada en cursa, bombada, de mala aparença; però al pal llarg, El Zhar ha batut Vermaelen i ha encès Butarque. L'enjòlit blaugrana i el deliri local han convergit només un minut més tard: Piqué ha interceptat una contra però ha regalat la pilota, de forma incomprensible, a Óscar Rodríguez, que sol, i a porta buida, ha culminat la remuntada.

Així, per tercer partit consecutiu, Valverde ha hagut de recórrer als jugadors a qui volia donar descans i substituir els nous titulars: Luis Suárez i Jordi Alba per Munir i Vermaelen. Dembélé, igualment frustrat i frustrant, ha deixat el seu lloc a Malcom. El Barça no ha rematat de nou fins al minut 79, en dues rematades consecutives des de dins l'àrea de Coutinho i Rakitic, rebutjades per Cuéllar amb dues intervencions antològiques. Res d'atac i gol: el partit ha llanguit davant la impotència blaugrana. El Leganés, que només havia sumat un punt fins ara, ha derrotat el campió de Lliga amb una lliçó de dignitat.