Claudio Ranieri celebrant la permanència amb el Càller
Claudio Ranieri celebrant la permanència amb el Càller (Cagliari Calcio)
Futbol

Claudio Ranieri es retira de les banquetes en gran

L'entrenador italià es jubila als 72 anys després de quatre dècades i diversos miracles

Redacció Esport3Actualitzat

Claudio Ranieri va anunciar la seva retirada després de salvar l'equip dels seus amors, el Càller, del descens a la Serie B. El tècnic italià tanca una llarga trajectòria a les banquetes, on el mèrit més destacable és la històrica Lliga guanyada amb el Leicester City la temporada 15/16.

Tenia una temporada més per contracte, però la seva decisió de no complir-lo l'han respectada. Ranieri va començar d'entrenador al Vigor Lamezia Calcio (actualment a la Serie D, Quarta Divisió italiana) el 1986.

Tres temporades d'ascens meteòric

La 88/89 un jove entrenador agafava el Càller a la Tercera Divisió. En tres temporades, va situar-los a la Serie A i ja a l'últim any, va assolir la permanència abans de marxar assegurant que tornaria al club.

Els 90' a Florència

L'estiu del 1993 fitxava per la Fiorentina després d'una etapa no gaire fructífera al Nàpols. L'objectiu, tornar a la Primera Divisió. Dit i fet, la primera temporada va acabar amb l'ascens de l'equip. Ja a la Serie A, Ranieri va aixecar la Copa d'Itàlia el 1996 i la Supercopa italiana la temporada següent.

L'etapa a Espanya: València i Atlètic de Madrid

A l'equip xe hi va estar en dues etapes diferents. Primer, va guanyar la Copa del Rei el 1999, en una final plàcida amb victòria per 3 gols a 0 davant l'Atlètic de Madrid. L'estiu del mateix any, Ranieri firmava pels matalassers. El mal joc a Madrid li va costar el càrrec el mes de març del 2000. Aquella temporada, l'Atlètic va acabar baixant a Segona.

Després de quatre temporades al Chelsea, Ranieri tornava al València l'estiu del 2004. Un any (natural) per recordar per als aficionats del club. El València va ser escollit com el millor club del món. Un mes després, va guanyar la Supercopa d'Europa contra el Porto (1-2). Tanmateix, la temporada del tècnic italià també va acabar abans d'hora. El febrer del 2005 tornava a ser destituït pels resultats.

Quatre equips en sis temporades al seu retorn a la Serie A

Ranieri va agafar el Parma en descens el febrer del 2007 després d'una temporada fluixa de Stefano Pioli. L'entrenador va aconseguir la permanència gràcies a la victòria en l'últim partit de Lliga contra l'Empoli (3-1). Un descens molt lluitat, més de cinc equips arribaven al final de la temporada amb opcions de baixar a la Serie B, acompanyant el Messina i l'Ascoli.

La Juventus de Torí va aconseguir els seus serveis. Allà hi va estar dues temporades, on va acabar tercer i subcampió. Amb la Roma va revalidar el subcampionat la temporada 09/10. Seguidament, abans de marxar a l'Inter de Milà, va acabar sisè amb el conjunt de Totti. A la capital, però, els fantasmes del passat tornaven a aparèixer. El març del 2012, Ranieri s'acomiadava dels "nerazzurris". L'equip estava fora de posicions europees i a l'últim partit amb Ranieri d'entrenador, la Juventus havia guanyat 2 a 0.

El Leicester City fa història

Ranieri, campió de lliga amb el Leicester
Ranieri, campió de Lliga amb el Leicester (Twitter:@LCFC)

Després de dues temporades a Mònaco, on va pujar l'equip a la Primera Divisió francesa i el va classificar per a Champions a la següent, va entrenar sense èxit la selecció de Grècia. Un fracàs culminat amb la derrota contra les illes Fèroe (0-1) quatre mesos després. Ningú hauria imaginat que després d'aquest mal tràngol vindria una temporada per emmarcar amb el Leicester.

Contra tot pronòstic i derrotant els clubs del Big Six, Ranieri va guanyar la Premier League amb els "foxes". Un equip liderat per Vardy, Mahrez, Albrighton, Drinkwater...

La culminació de la carrera amb final feliç i déjà-vu

Ranieri va anar canviant de club sense suc ni bruc. Destituït del Leicester la temporada següent de guanyar la Lliga, va entrenar el Nantes, el Fulham, la Roma, la Sampdoria i el Watford abans de complir la seva promesa: tornar a casa.

El gener del 2023, tornava l'entrenador que a finals dels vuitanta havia ressuscitat el club. El Càller, a la Serie B, anava novè a un punt dels play-offs d'ascens. Igual que a la temporada 89/90, el tècnic tornava al club a la màxima categoria després d'eliminar als play-offs el Venècia, el Parma i el Bari a la final.

Aquesta temporada, el conjunt "rossoblu" s'ha aferrat una plaça a la Serie A. Al camp del Sassuolo, Ranieri va guanyar 0 a 2 per confirmar-ho. Els locals eren l'altra cara de la moneda, baixaven a la Segona Divisió.

Anar al contingut