Atletisme

L'atleta vilafranquí Pol Retamal esclata contra la Federació Espanyola

El velocista critica els criteris de classificació tan estrictes, que el deixen fora dels Europeus i posen en perill la seva presència als Jocs

Enric Vilalta LópezActualitzat

Pol Retamal, vigent campió d'Espanya dels 200 metres, no anirà als Europeus de Roma. Les estrictes normes de classificació de la Federació Espanyola d'Atletisme el deixen fora de la llista, tot i que la seva marca (20.40, de juliol del 2023) li valdria, segons la Federació Internacional.

En canvi, els criteris de l'organisme estatal obliguen els atletes a acreditar la marca mínima dins el mateix any de la competició, i Retamal aquest 2024 ha corregut el doble hectòmetre en 20.73, 7 centèsimes més de la mínima requerida per disputar l'Europeu.

"No és la primera vegada que ens passa. Al Mundial d'Eugene i al de Budapest, molts atletes vam tenir el mateix problema. En comptes d'ajudar-nos a competir en els millors campionats, ens tallen les ales i tampoc ens donen els recursos per poder millorar marques."

Es dona la circumstància que, amb la marca acreditada, Retamal accediria directament a les semifinals a l'Europeu de Roma, però aquesta condició no és suficient per flexibilitzar la normativa federativa.

"Els criteris de la Federació Espanyola són massa excloents. Imposen unes mínimes molt estrictes, i si no les tens, t'obliguen a disputar moltes competicions per tenir bon rànquing. I no sempre és fàcil que et convidin als millors mítings."

Recollida de signatures en oposició als criteris

Pol Retamal, dues vegades campió d'Espanya, ha volgut compartir el que considera injust a través de les xarxes. I fins i tot ha engegat una campanya per recollir firmes en contra d'aquesta normativa tan exigent per part de la Federació Espanyola.

L'absència de Retamal a la cita de Roma retalla considerablement les opcions de l'atleta vilafranquí de participar en els Jocs de París, perquè els Campionats d'Europa atorguen molts punts per al rànquing mundial, una via alternativa per obtenir el bitllet olímpic. Retamal confia, però, en les diverses proves que correrà al juny per poder sumar els punts necessaris.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut