Cues a l'Everest el maig del 2019
Alpinisme

El Nepal estableix torns a l'Everest per evitar la massificació

S'imposen noves normes per frenar la presència massiva d'alpinistes al cim, tot i que el govern del Nepal ha estat criticat per no reduir la xifra de permisos d'escalada. Enmig de la polèmica, s'ha conegut el primer cas de coronavirus a l'Everest

Redacció Esport3Actualitzat

El Nepal ha emès una nova normativa per accedir a l'Everest, en un intent per frenar l'aglomeració de persones al pic més alt del món. D'acord amb les noves regles i per evitar que hi hagi més de 150-170 persones intentant arribar al cim en un sol dia, s'han organitzar un seguit de torns d'ascensió. Segons aquesta regulació, qui tingui un permís d'ascensió numerat entre el 6 i el 38 podrà intentar-ho en la primera finestra de bon temps, els que el tinguin del 40 al 68 podran fer-ho en la segona finestra i continuarà així successivament mentre el temps sigui favorable.

La regulació ha aixecat fortes crítiques, ja que aquesta limitació s'ha implementat un cop el govern nepalès ja ha atorgat prop de 400 permisos d'escalada.

I és que les autoritats nepaleses no estan disposades a renunciar als importants ingressos que reben dels permisos d'ascensió i no limiten el nombre de permisos per temporada. Tenint en compte també que hi ha d'haver un mínim d'un guia per cada escalador, en total, gairebé 800 persones tractaran de coronar el cim del món aquesta temporada.

Un d'ells serà Kilian Jornet, que prepara una nova proesa:

Fins ara, el nombre més elevat de persones que ha arribat al cim de l'Everest en un sol dia han estat les 354 del maig del 2019. Aquell any, el govern del Nepal va emetre 381 permisos per escalar l'Everest, un nombre rècord que enguany està a punt de ser superat.

Segons el parer del president de l'Associació d'Operadors d'Expedició, Dambar Parajuli, les noves normes "en termes pràctics, no són implementables" i "sempre es produiran embussos; tots volen escalar perquè han pagat i els diners no són reemborsables".

El Departament de Turisme del Nepal ha sortit del pas de les crítiques dient: "Si aquest sistema no funciona, l'any que ve proposarem altres mesures que probablement podrien ser més estrictes".

Alarma per Covid-19

L'escalador noruec Erlend Ness ha resultat positiu per coronavirus i ha estat evacuat en helicòpter a un hospital de Kathmandú. Tot el seu equip està en quarantena.

El noruec ha penjat la seva imatge al seu bloc de viatges personal (Erlend Ness' expeditions)

Inicialment, tots els estrangers amb permís d'ascensió havien de presentar un PCR negatiu a la seva arribada al Nepal, i sotmetre's a un nou test cinc dies més tard abans de poder començar l'ascens. Tanmateix, algunes fonts assenyalarien que no s'estan seguint les normes bàsiques d'higiene, protecció i distància social obligatòries en època de pandèmia.

Anar al contingut