Lookman celebra el segon gol de la final
Lookman celebra el segon gol de la final (Europa Press)
Futbol

Qui és Ademola Lookman, l'heroi inesperat que va acabar amb l'equip de moda

El mitjapunta i extrem nigerià de l'Atalanta va marcar tres gols a la final de l'Europa League

Redacció Esport3Actualitzat

L'Atalanta va aixecar el seu primer títol europeu de la història. A l'Aviva Stadium de Dublín, l'equip bergamasc va guanyar per 3 gols a 0 el Bayer Leverkusen. La ratxa d'imbatibilitat de Xabi Alonso va acabar en el moment menys oportú. El partit va tenir un clar dominador i gràcies al hat-trick de Lookman jugaran la Supercopa d'Europa el pròxim 14 d'agost a Varsòvia. El rival serà el guanyador de la final de la Champions entre el Reial Madrid i el Borussia Dortmund.

Una nit en què el golejador britaniconigerià va estar molt encertat, no només de cara a porteria, sinó que va ser un dels artífexs de l'atac de Gasperini, sent el seu un contra un i la seva velocitat els seus punts forts.

Un títol amb Anglaterra

Ademola Olajade Alade Aylola Lookman neix a Londres el 20 d'octubre del 1997. De descendència nigeriana, comença a jugar a les categories inferiors d'Anglaterra. El primer i únic títol al seu palmarès és amb la selecció anglesa. El 2017 guanya el Mundial sub-20. Lookman participa en tots els partits com a titular --excepte el primer de la fase de grups contra l'Argentina-- i amb un doblet contra Costa Rica (2-1) classifica l'equip per a quarts.

Els inicis al Charlton Athletic

Format a les categories inferiors del barri londinenc de Charlton, debuta amb el primer equip el 03 de novembre del 2015. L'estrena acaba amb derrota contra el MK Dons (1-0), amb Lookman entrant al terreny de joc al minut 66. Temporada i mitja, va durar. Al mercat d'hivern de la següent temporada, l'Everton va pagar 8 milions per fer-se amb els seus serveis.

Turbulències a Liverpool

Als "toffees" no va donar el rendiment esperat. L'estrena amb gol contra el Manchester City (4-0) va ser anecdòtica. El nigerià només va marcar un gol. Vuit partits on sempre era un dels substituïts. També va jugar amb el sub-21 i sub-23.

Primera presa de contacte amb el Leipizig

La temporada 17/18 va continuar al primer equip de l'Everton, però la falta de minuts limitava les seves opcions. A l'hivern va fer les maletes cap a Leipzig. Una cessió a canvi de mig milió d'euros. A Alemanya, les estadístiques són molt positives: 5 gols i 3 assistències en 11 partits.

L'última oportunitat al Goodison Park

Marco Silva, entrenador de l'Everton, va tornar a apostar per la continuïtat de Lookman. La pretemporada va estar marcada per una lesió a la cuixa, fet que va endarrerir la seva tornada i la recuperació física. Tanmateix, el jugador només va ser titular en dues ocasions en Lliga. En la resta de partits, si jugava, ho feia l'última mitja hora. Només va marcar un gol, als 1/32 de la FA Cup contra el modest Lincoln City.

Les segones parts mai són bones

Amb el record dels bons resultats de la cessió, el Leipzig va fitxar-lo per 18 milions. No obstant això, a les dues temporades a Alemanya el jugador s'estanca i no és capaç de veure porteria el primer any. No juga i es repeteix l'últim any a Anglaterra. Les cessions al Fulham i Leicester permeten a Lookman guanyar confiança i retrobar-se amb el gol. Amb els "foxes" marca vuit gols i sis assistències en 42 partits.

Canvi de selecció nacional

Fidel a les seves arrels, l'atacant decideix jugar amb la selecció absoluta de Nigèria. Amb les Superàligues juga partits classificatoris de la Copa Àfrica i pel Mundial 2024. En l'edició més recent de la Copa africana, acaba subcampió després de perdre la final contra Costa d'Ivori (1-2). Un atac format per Chukwueze, Osimhen i Lookman va perdre l'oportunitat d'alçar el trofeu per culpa d'un gol als últims 10 minuts de Haller.

L'aposta personal de Gasperini

L'Atalanta paga una mica més de 9 milions d'euros l'estiu del 2022. El nigerià va arribar a Bèrgam juntament amb Hojlund (Sturm Graz), Éderson (Salernitana), Boga (Sassuolo), Demiral (Juventus) i Soppy (Udinese). Era el fitxatge més barat. La temporada passada va marcar 15 gols i 6 assistències.

Enguany, iguala les xifres golejadores i suma dues assistències més respecte a l'any passat. Lookman encara té dos partits més de Lliga per ampliar el seu compte personal: Torí i Fiorentina, tots dos partits al Gewiss Stadium. La Juventus va frustrar el primer títol de la temporada per 'la Dea'. Un gol inicial de Vlahovic va ser suficient per sumar la quinzena copa a les vitrines de Torí. Gasperini va traçar el pla ideal per refer-se i trencar la ratxa del Bayer Leverkusen. No eren els favorits, però la final va tenir només dos colors: el blau i el negre.

Anar al contingut