Barça

Leo Messi, el millor de les 86 lligues jugades a Espanya des del 1929, segons CIHEFE

Un estudi basat en una sèrie de coeficients a partir dels minuts disputats pels jugadors en cada temporada, els gols marcats en jugada, de penal o en pròpia porta, així com les expulsions, nomena l'argentí com el millor jugador de la història de la Lliga; Raúl González és el segon.
Actualitzat
Leo Messi

Leo Messi es reincorporarà al Barça dimecres després del permís pel viatge de noces amb la seva família

El futbolista argentí del FC Barcelona Leo Messi és el millor de les 86 temporades del campionat espanyol de Lliga, segons un estudi elaborat pel Centre d'Investigacions d'Història i Estadística del Futbol Espanyol (CIHEFE). 

L'exjugador del Reial Madrid, Raúl González (1994-2010), és el segon classificat segons aquest estudi, per davant de l'exbarcelonista César Rodríguez (1941-1960), l'exjugador de l'Athletic de Bilbao Telmo Zarra (1940-1957) i Enrique Castro "Quini", que va jugar a l'Sporting de Gijón i al Barcelona entre 1968 i 1987.

L'estudi, basat en una sèrie de coeficients a partir dels minuts disputats pels jugadors en cada temporada, els gols marcats en jugada, de penal o en pròpia porta, així com les expulsions, ha estat elaborat per l'investigador José Antonio Ortega. L'especialista assenyala en el seu informe que "tots els criteris de valoració es marquen amb un sistema de puntuació senzill i homogeni que aconsegueix avaluar al futbolista en números amb la mateixa anàlisi en totes les temporades disputades".

Des de la primera jornada del campionat fa gairebé noranta anys, han jugat a la Primera Divisió espanyola un total de 9.280 futbolistes, dels quals 854 han estat porters. A l'estudi, Messi s'ha enfilat a la primera posició de la taula per diversos motius, entre ells el de ser l'únic que supera àmpliament els tres-cents gols, en haver-ne acumulat ja 349.

Segons Ortega, el davanter del Barcelona acumula 545 punts en la seva classificació per davant de Raúl (528), César (524), Zarra (493) i Quini (488), als quals segueixen per completar la llista dels deu millors Juan Arza (481), Alfredo di Stéfano (481), Paco Gento (467), Carlos Alonso "Santillana" (464) i Guillermo Gorostiza (454).

Ortega assenyala en el seu informe que Messi posseeix entre les seves qualitats la "tècnica, ambició, talent i habilitat" que l'han convertit en "un dels jugadors més valuosos de tots els temps", a més de destacar pel seu "maneig de pilota, capacitat de desbordar, avanç en carrera i canvi de ritme" al costat del seu tir i el seu desmarcatge.

En la taula elaborada, el segon classificat dels jugadors encara en actiu és el portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo, situat en dissetena posició amb 415 punts i segon màxim golejador de la història del campionat amb 285 gols. El tercer dels jugadors en actiu en aquesta classificació és el basc Aritz Aduriz, col·locat en el lloc 67 amb 314 punts i 146 gols en el campionat. 

Tots els jugadors de la part alta de la classificació establerta per CIHEFE acumulen deu o més temporades a Primera i han tingut en gairebé tots els casos una llarga trajectòria en almenys un dels clubs en els quals han jugat, encara que algun d'ells sempre han estat fidels al mateix equip durant tota la seva carrera.