Futbol

Pep Guardiola: "El Barça és el destí de Xavi. És valent i diu les coses clares"

L'actual entrenador del Manchester City és el protagonista de la darrera entrega del "Parlem de futbol", de LaTDT

Actualitzat

El futbol de Guardiola, vist i explicat pel mateix Guardiola. Amb tots els seus secrets, amb tots els seus matisos. La seva experiència a les banquetes i la seva visió sobre el Barça actual. Aquests són només alguns dels temes dels quals parlen el tècnic de Santpedor i Ricard Torquemada en un nou capítol del "Parlem de futbol" de LaTdT de Catalunya Ràdio. Una llarga conversa, tranquil·la i reposada. Una delícia per als amants del futbol.

Guardiola parla de la generació de futbolistes que va dirigir a Barcelona i la defineix com una 'generació única':

"Una generació de jugadors que han anat reciclant-se. La gent parla de Roma o d'altres derrotes… Això és futbol estimats! Una mala tarda et treu tota la trajectòria d'onze mesos o el que has fet durant onze anys? Abans en aquesta casa es guanyava una Lliga cada 20 anys!"

L'entrenador català  explica que en la seva etapa com a tècnic del Barça s'ho va passar 'teta':

"Entre partit i partit no hi ha gaire temps per gaudir-ho, però sí en el procés de construcció de l'equip. Veure que els canvis que fèiem funcionaven i que tot anava fluint. Com es portaven entre ells, la química, el respecte als estatus. Com sabien qui era el millor, com s'acceptava la distribució dels salaris... Tot es va anar situant. Eren un grup d'amics, que sortien a sopar sovint. Un grup que sabia tirar endavant en els moments de dificultat. Tot això va estar molt bé, però el pes de la responsabilitat de conduir un transatlàntic com el Barça fa que no tinguis gaire temps per gaudir-ho."

L'actual tècnic del City parla dels bons moments que va viure al Camp Nou però també dels complicats. Torquemada li pregunta, per exemple, què volia dir quan va dir que marxava perquè sinó "prendrien mal". Sobre això, Guardiola diu:

"La relació d'estima que tenim els que formàvem part d'aquell grup és insuperable. No hi ha Champions ni Mundial que ho pugui compensar. Ens vam donar molt els uns als altres. Però hi ha un moment, per un procés natural del temps, que les coses s'acaben. I veus que tu ja no seràs el mateix, que t'hauràs d'excusar, que ells potser tampoc... I s'acaba. Però es va acabar de manera natural, no va ser que acabéssim a òsties"

Bona part dels èxits del Barça de Guardiola s'expliquen també a partir de la figura de Leo Messi. Sobre l'argentí explica com va saber d'el: 

 "Ja m'havia dit algú de la cantera que a la pedrera n'hi havia un de molt bo. Em van dir que era molt petit, però que fotia molts gols i driblava molt bé. Jo no el coneixia i un dia el vaig veure amb el seu pare a una botiga de Nike al Prat. El vaig veure petit i tímid i vaig pensar: aquest és aquell tan bo que diuen? Però nosaltres vam començar una temporada a Escòcia, guanyàvem 1-6, 0-5... i ell et fotia tres gols. Vaig pensar que amb ell ho guanyaríem tot"

Precisament sobre la gestió de les grans atacants que ha tingut a les seves ordres, Guardiola diu que a ells també se'ls ha d'exigir un sacrifici defensiu:

"Sinó, l'equip no t'aguanta en els moments clau i caus. Li has de dir a l'estrella què perquè ell no ha de córrer i els altres 10 sí. Podria comprar l'argument que potser aquest jugador em fa tres gols cada partit. Però què passa el dia que no els fa?"

Torquemada li pregunta també la seva opinió sobre les variacions que ha patit l'estil del Barça des que ell va marxar. En aquest sentit diu que ara "són menys posicionals. Luis Enrique ja va baixar una mica el bloc perquè tenia una molt bona contra, amb tres jugadors que quedaven despenjats (Suárez, Messi i Neymar) que eren molt perillosos. Et mataven".

I en referencia concreta al Barça de Valverde explica que no gosa a jutjar-lo perquè ell pot conèixer alguns jugadors però no les interioritats actuals del vestidor i com s'han integrat al joc les noves incorporacions dels últims anys. Si que admet que:

"Nosaltres jugàvem amb extrems molt oberts i ara el Barça no hi juga. Però això vol dir perdre l'essència? Juguen bé? Volen atacar? Fan passar una bona estona a la gent? Doncs això és l'essència! A mi encara m'agrada veure'ls, pel sentiment de proximitat, per si algun dia me'ls he de trobar i per si juga el Leo, a qui és un goig veure. M'agrada veure en De  Jong, el Busi… I vull que els hi vagi bé"

Passat, present i futur. Ricard Torquemada també treu el nom de Xavi Hernández a la conversa. El veu algun dia entrenant al Barça? Guardiola no en té cap mena de dubte: 

"Quan n'he parlat amb ell, he vist que els ulls li brillen. Ho será, segur. Hi ha jugadors en què ja veus que algun dia seran entrenadors. Perquè els hi agrada, perquè és la seva vida. Tard o d'hora passarà que en Xavi entrenarà al Barça. Són coses del destí. Hi entèn, té molta passió i estic convençut que hi posarà molta dedicació. És molt valent, atrevit i no té por de dir les coses clares. No sé quan ho farà però ho farà. Llavors, que li vagi bé o no… això ningú ho sap"

 Dissabte al canal Esport3, a les 21.45, reemetrà l'entrevista.

ARXIVAT A:
GuardiolaMessi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut