Xavi en una roda de premsa
Xavi en una roda de premsa
Barça

El que realment diu el big data del Barça de Xavi

L'entrenador del Barça afirma que segons l'estadística avançada el Barça seria líder de la Lliga

Redacció Esport3Actualitzat

Xavi, després de la victòria per 1-2 del Barça a Balaídos, va assegurar que "segons el big data seríem líders per les ocasions creades". L'entrenador del Barça ha reiterat durant tota la temporada que el principal problema no és de joc sinó de "contundència a les àrees".

El conjunt culer, a la 25a jornada de Lliga, va tercer amb 54 punts a dos del Girona, en segona posició, i a vuit del líder, el Reial Madrid, que en té 62. Comparant-ho amb la temporada passada, el Barça comptava amb 65 punts, onze per sobre que en l'actualitat. Una de les dades que sorprenen més són els gols encaixats: aquest any s'ha encaixat més del quàdruple de gols (8) a la Lliga que la temporada passada (34).

El concepte del big data

El big data s'ha convertit en un aspecte important dins del futbol. Aquest funciona mitjançant la recopilació d'una gran varietat de dades en partits o entrenaments. Segons aquesta eina, que valora múltiples variables, el Barça seria líder de la Lliga.

 

En aquesta taula es mostra la classificació dels set primers equips de La Lliga amb la variable dels punts esperats. Les dades són extretes d'UnderStat, empresa dedicada a l'estadística avançada en el futbol. S'observa com el conjunt culer aniria en primera posició, amb 52,79 punts esperats, una variació de només 1,21 punts dels que té. Un altre cas és el del Reial Madrid, que segons el big data11,14 punts més dels esperats. El cas més sorprenent és el del Girona, que amb una diferència de 17,81 punts baixaria fins a la cinquena posició.

Aquestes xifres tenen múltiples variables, com, per exemple, gols esperats a favor i en contra. Aquest concepte juga un paper molt important dins de l'estadística avançada. Els gols esperats se suporten sobre una àmplia quantitat de dades: lloc on es dispara, part del cos, context de la jugada, disposició de la defensa rival, entre d'altres. En poques paraules, es calcula la probabilitat de marcar o rebre un gol en funció de la qualitat de l'ocasió.

Segons UnderStat, el Barça, que ha marcat 52 gols, n'hauria d'haver anotat 58. Mentre que, en termes defensius, n'ha encaixat 34 i se n'esperaven 30. Són unes estadístiques molt diferents de les del Reial Madrid, que n'ha marcat 53 i encaixat 16 i la previsió és de 54 i 27, respectivament. 

El big data mostra que el discurs de Xavi no està allunyat de la realitat. Tot i això, en el futbol existeixen infinitat de variables que no es poden explicar amb números. I l'equip blaugrana no només està necessitat d'efectivitat sinó que també d'una millora en el joc.

 

ARXIVAT A:
Xavi Hernández
Anar al contingut