El Barça, investigat per pagaments a l'estament arbitral durant l'època Bartomeu
El Barça, investigat per pagaments a l'estament arbitral durant l'època Bartomeu
Barça

El Mundo destapa les 33 factures del Barça a Enríquez Negreira

Les factures, que mai tenien el mateix import, oscil·laven entre 30.000 i 90.000 euros

Redacció Esport3Actualitzat

El diari El Mundo ha publicat una informació en la qual detalla les factures del Barça a Enríquez Negreira. Es tracta d'un total de 33 pagaments a les societats DASNIL 95 SL, que l'entitat blaugrana hauria lliurat a l'Agència Tributària el 2021. Els documents contenien sempre els dos mateixos conceptes genèrics: "elaboració i enviament de vídeos tècnics al club" i "assessorament de vídeos tècnics".

La inspecció fiscal revela factures d'entre 90.750 euros i 30.250 euros, amb un darrer rebut amb data 5 de juny del 2018.

Les factures a què ha tingut accés el diari El Mundo

El Barça, investigat per pagar 1,4 milions al vicepresident dels àrbitres

El programa "Què t'hi jugues", de la Cadena SER va avançar dimecres 15 que la Fiscalia està investigant pagaments del Barça a l'estament arbitral. Concretament, a l'aleshores vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres, Enríquez Negreira. El concepte seria "informes i assessorament" que feia el seu fill, però les quantitats serien molt elevades: 1,4 milions d'euros.

La investigació s'inicia en una inspecció d'Hisenda de fa uns anys. La justificació als cobraments de Negreira va posar en alerta la Fiscalia.

Els acusats ja han declarat davant la Fiscalia i també l'expresident Josep Maria Bartomeu. Els pagaments s'haurien fet entre el 2016 i el 2018 a través de la societat DASNIL 95 SL, una empresa de José María Enríquez Negreira, exàrbitre i número dos del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) entre el 1994 i el 2018.

Bartomeu data els informes el 2003

Segons la Cadena SER, Josep Maria Bartomeu assegura que es va posar fi als pagaments per una política de retallada de despeses. Bartomeu hauria detallat que els informes ja existien almenys el 2003, quan ell va arribar al club amb Joan Laporta de president, i que es van pagar de manera continuada fins al 2018. Però haurien començat el 2001 amb Joan Gaspart de president.

La Cadena SER ha detallat també que fonts pròximes a la directiva de Sandro Rosell confirmen aquesta versió, i situen l'inici dels pagaments a l'època de Joan Gaspart, encara que a l'expresident no li constaria. Joan Laporta hauria declinat fer declaracions al respecte.

El paper d'Enríquez Negreira

Enríquez Negreira va ser àrbitre professional entre el 1975 i el 1992 i, després de retirar-se, va assumir el càrrec de vicepresident del CTA.

Negreira en una imatge d'arxiu, quan era àrbitre professional el 1990 (SER)

Enríquez Negreira era el propietari de DASNIL 95 i el seu fill, Javier Enríquez Romero, n'era l'administrador. El pare va manifestar als inspectors d'Hisenda que el Barça li pagava per assessorament verbal, el fill manté que sí que lliurava informes concrets als responsables del club.

Enríquez Negreira ha explicat a la Cadena SER que mai no va afavorir el Barça en cap decisió ni designació arbitral i que la seva feina consistia a assessorar verbalment el club blaugrana.

Ambdós haurien reconegut que el titular de la societat era el pare, encara que el fill en fos l'administrador únic.

El fill d'Enríquez Negreira, Javier Enríquez, va treballar molts anys a la Federació Espanyola de Futbol, pertanyia a l'staff tècnic de Luis Aragonés quan Espanya va guanyar l'Eurocopa del 2008.

I el Barça què hi diu?

La resposta del Barça no s'ha fet esperar. El club ha confirmat que van contractar en el passat els serveis d'un consultor tècnic extern, que subministrava informes tècnics de jugadors i que la relació amb el mateix proveïdor extern es va ampliar amb informes tècnics relacionats amb l'arbitratge professional. Una pràctica que el Barça considera "habitual en els clubs de futbol professionals":

Lamenta que la informació surti en el millor moment de la temporada per al club.

"La notícia sobta. No és casualitat que surti ara aquesta informació, quan el Barça va bé. No és casualitat Ens reservem totes les accions que calguin per defensar l'honorabilitat del FC Barcelona."

Xavi hi diu la seva

Preguntat sobre el cas, Xavi Hernández ha reconegut que l'estudi del comportament dels àrbitres es fa al club des de fa anys:

EL CTA se'n desmarca

Mentrestant, el Comitè Tècnic d'Àrbitres s'ha desmarcat d'una situació en què s'ha vist involucrat. El CTA ha recordat que Enríquez Negreira no forma part de cap estructura federativa des del 2018 i que "cap àrbitre en actiu o membre dels òrgans del CTA pot desenvolupar cap tasca susceptible d'entrar en conflicte d'interessos". A més, es posa a disposició de la justícia per oferir la seva màxima col·laboració. 

 

 

ARXIVAT A:
Josep Maria BartomeuCAS NEGREIRA
Anar al contingut