Mikayil Faye i Gerard Martín intenten evitar una jugada de l'Unionistas
El Barça Atlètic encara té opcions d'ascens directe tot i la derrota a Salamanca (Unionistas)
Primera Federació

El Barça Atlètic i el Nàstic no renuncien encara a l'ascens directe a Segona

Blaugranes i tarragonins veuen com se'ls escapa el Deportivo, però els de Márquez encara han de viatjar a Riazor i els granes també tenen duels directes contra altres equips de la zona alta. Per sota, Cornellà i Sabadell també afronten finals contra rivals per la salvació

Jordi Sunyer CapellaActualitzat

La darrera jornada de la Primera RFEF, la trenta-dosena, ha estat nefasta per als equips catalans: quatre derrotes en quatre partits. Amb tot, els dos millor classificats, el Barça Atlètic i el Club Gimnàstic, encara tenen opcions d'assolir el premi de l'ascens per la via directa, en lloc d'haver-se d'enfrontar a dues eliminatòries per pujar.

Mikayil Faye condueix una pilota en el partit d'aquest diumenge a Salamanca
Mikayil Faye condueix una pilota en el partit d'aquest diumenge a Salamanca (FC Barcelona)

El partit del Barça Atlètic al camp de l'Unionistas de Salamanca (4-1) va ser, segurament, el pitjor de la temporada, i ha incrementat el favoritisme del Deportivo, líder amb sis punts d'avantatge sobre els blaugranes. Rafa Márquez, però, no vol que l'ensopegada al Reina Sofía trenqui la dinàmica del seu equip, que venia de dotze partits invicte.

I, de fet, el mexicà té motius per a l'optimisme. El Barça Atlètic encara ha de viatjar a Riazor, el 12 de maig, en el que pot ser un partit decisiu per retallar diferències i per igualar-li o guanyar-li l'average a l'equip d'Idiakez, després de l'1-2 de la primera volta al Johan Cruyff. Abans, però, el filial haurà de superar un altre desplaçament complicat, a Ponferrada. Més assequibles, sobre el paper, són els partits a casa contra el Lugo (el cap de setmana vinent) i el Tarassona. Això sí, Márquez tornarà a tenir la baixa del lateral dret Trilli, que aquest diumenge va reaparèixer després d'una lesió al bíceps femoral de la cama esquerra, i es va lesionar el mateix múscul de la cama dreta quan només feia mitja hora que era al camp.

Marc Fernández prepara una centrada en el partit al camp del Tarassona
Marc Fernández prepara una centrada en el partit al camp del Tarassona (Club Gimnàstic)

El Nàstic, a set punts del Deportivo, té un calendari molt dur a curt termini, però té en l'horitzó un altre duel directíssim; contra el Barça Atlètic al Johan Cruyff, el 18 de maig. Abans, però, buscarà recuperar l'avantatge i l'average contra el Celta Fortuna (diumenge al migdia) i certificar la seva presència al play-off al camp de la Cultural Leonesa, que és sisena. El següent partit serà, també, dramàtic, perquè els de Dani Vidal viatjaran a la Nova Creu Alta per enfrontar-se a un Sabadell que s'estarà jugant la permanència.

Una disputa aèria en el partit entre l'Osasuna Promesas i el Sabadell
El Sabadell encara ha de jugar dos duels catalans més, contra el Cornellà i el Nàstic (CE Sabadell FC)

Evidentment, perquè tots aquests comptes tinguin un sentit, també caldrà que el Deportivo falli. I els gallecs també tenen, d'aquí al final del campionat, partits en què es podrien deixar punts; per començar, el de dissabte a Riazor contra una Cultural Leonesa que escura les últimes opcions de ser al play-off. La següent jornada, rebrà un Arenteiro que s'ha erigit en la revelació del campionat. I, abans d'enfrontar-se amb el Barça Atlètic, haurà de visitar Las Llanas de Sestao, on, per exemple, el Nàstic, el Celta Fortuna o la Cultural Leonesa no han pogut guanyar.

Andreu condueix una pilota contra l'Arenteiro, en el primer partit disputat a Gavà
Andreu condueix una pilota contra l'Arenteiro, en el primer partit disputat a Gavà (UE Cornellà)

Al costat contrari de la taula, dos equips catalans obren la zona de descens, a dos punts de la permanència. El Sabadell, que s'ha desinflat (una victòria en els últims set partits) després de l'empenta que va suposar l'arribada d'Óscar Cano a la banqueta, té tant duels directíssims (Cornellà a casa i Tarassona a fora) com partits contra rivals de la zona de play-off (Nàstic i Ponferradina, tots dos a casa). La igualtat extrema que hi ha a la zona baixa fa que la tòpica xifra dels 45 punts pugui no ser suficient per salvar-se; i ho sap perfectament el Cornellà, que en va necessitar 49 l'any passat per obtenir la permanència a l'últim partit. Els verds, igual que el Sabadell, també afrontaran duels directes de màxima importància (Sestao a casa, Fuenlabrada a fora), però se les hauran també amb la Cultural Leonesa i la Ponferradina, amb l'excepció que aquests dos partits seran a Gavà.

Entre el novè classificat (el Lugo) i el dissetè (el Sabadell) hi ha una diferència de només sis punts, i les posicions capdavanteres encara no estan decidides. En el seu tercer any de vida, la Primera RFEF es continua revelant com una categoria d'una competitivitat i una igualtat extremes.

Anar al contingut