Vista nocturna de la Ciutat esportiva Joan Gamper (Europa Press)
Futbol

Barça, discriminació al futbol base

Mentre que el club posa a disposició dels jugadors del futbol base masculí un servei d'autocars organitzats, les noies del planter no reben cap suport per part de l'entitat

Rut VilarActualitzat

Les famílies de les nenes que juguen al planter del Barça i són de fora de Barcelona no tenen gens de suport per part del club per organitzar i finançar els desplaçaments de les futbolistes a la Ciutat Esportiva per entrenar-se. Les nenes s'exerciten entre tres i quatre dies a la setmana. El Barça, en canvi, disposa d'un servei de diverses rutes d'autocars organitzats i finançats pel club exclusius per als jugadors de les categories masculines del futbol base.

Fonts del Barça reconeixen aquesta discriminació al futbol base entre nens i nenes i expliquen que el club ha retallat aquesta temporada de manera considerable el pressupost destinat a finançar els desplaçaments dels futbolistes del planter dels equips masculins: s'ha substituït el servei personalitzat de taxis, que oferia des de feia anys als nanos, per unes rutes fixes d'autocars que els recullen i els deixen en punts establerts a prop de casa seva. Els vehicles cobreixen quatre zones (Vic: Granollers, Parets del Vallès i Montcada i Reixac; Lleida: Igualada i Abrera; Tarragona: Calafell, Sitges i Castelldefels, i Manresa: Terrassa i Sant Cugat). En el cas de les nenes, no hi ha hagut cap canvi, perquè no s'ha ofert mai aquest servei.

A més a més, expliquen les mateixes fonts, com que les nenes s'entrenen a primera hora de la tarda i els nens, cap a les set, elles tampoc poden utilitzar el servei d'autocars en ruta perquè s'ha establert per quadrar amb els entrenaments dels nens i no de les nenes.

Entre les jugadores del planter blaugrana, hi ha nenes que viuen al Ripollès --a 120 km de la Ciutat Esportiva del Barça--, a Osona o a l'àrea de Girona. En aquests casos, les famílies que viuen a prop intenten organitzar-se entre elles per compartir cotxe i despesa.

A la Masia, una minoria

En casos molt especials, des del 2021, el Barça beca nenes del planter per viure i estudiar a la Masia. Segons la memòria del club, la temporada passada l'entitat va becar com a residents a la Masia 13 noies: dues jugadores de l'infantil (Jana Muro, de Ripoll, i Bruna Quintana, de Folgueroles), dues de categoria juvenil (Emma Gàlvez, de Tona, i Judit Pujols, de Montmajor) i nou sèniors. Segons les mateixes dades, a la Masia residien la temporada passada 110 esportistes; per tant, les noies representaven una mica més d'un 10% dels residents.

Pel que fa a les dades d'aquest any a les quals ha accedit Catalunya Ràdio, aquesta temporada hi ha 14 noies vivint a la Masia.

L'exjugadora del Barça Magalí Capdevila ha decidit marxar aquest any als Estats Units per poder compatibilitzar el futbol i els estudis. Capdevila ha jugat sis temporades al planter blaugrana i els pares l'han hagut de portar en cotxe als entrenaments durant aquests anys des de Ripoll.

"Havia compartit cotxe amb la Bruna Vilamala, l'Emma Gàlvez, la Gemma Font… Ens havien de portar els nostres pares. Era una mica estrany perquè venien a buscar en taxi nens de la nostra classe i a nosaltres ens hi havien de portar els pares. Ho vam comentar amb els coordinadors, però ens van dir que no hi podien fer res."

Capdevila raona les conseqüències lògiques d'aquesta mesura:

"Quan fitxes ja t'ho diuen, acceptes aquestes condicions. Però és veritat que això fa que moltes nenes de comarques no puguin anar al Barça, perquè els seus pares no s'ho poden permetre."

Famílies que diuen "no" al Barça

Des del "Tot costa" hem contactat amb diverses famílies del Bages i del Berguedà que, després de rebre propostes del Barça per fitxar les seves filles, hi han renunciat perquè els és impossible fer-se càrrec dels desplaçaments als entrenaments en el pla logístic i econòmic. Aquestes famílies lamenten, a més a més, la discriminació que això significa respecte als equips masculins.

Escolta aquí l'àudio que s'ha emès al Tot Costa:

 

Anar al contingut