La tipografia amb el 4 recorda les insígnies rúniques prohibides de les SS nazi (Reuters)
Futbol

Adidas retira el dorsal 44 a les samarretes de l'Eurocopa d'Alemanya per la semblança amb símbols nazis

La semblança va ser detectada a les xarxes socials i fortament criticada

Redacció Esport3Actualitzat

Adidas ha decidit retirar de la venda el dorsal 44 de les samarretes de la selecció alemanya per a l'Eurocopa. La federació nacional de futbol (DFB) també canviarà el disseny del número 4 després de les crítiques sobre la semblança dels números amb símbols nazis.

El diari "Bild", el més llegit a Alemanya, ha detallat que el número 44, amb la tipografia concreta de la samarreta de la selecció, s'assembla a les insígnies rúniques prohibides de les SS. El número 4, per si sol, té similitud amb la runa de la victòria, que durant el règim nazi va ser l'emblema de les Joventuts Hitlerianes.

(El dorsal 44 ja no es pot adquirir a la botiga Adidas)

La Federació Alemanya ha explicat al diari que està "en converses amb '11Teamsports' per desenvolupar un disseny alternatiu per a la tipografia del número quatre i després adaptar-lo oficialment en coordinació amb la UEFA".

De tota manera, cap jugador no portarà el 44, ja que les samarretes estaran enumerades de l'1 al 23 a l'Eurocopa.

La DFB argumenta que no s'havia adonat abans de la semblança amb el símbol de la SS, perquè havia verificat els números del 0 al 9 i després va enviar els números de l'1 al 26 a la UEFA per revisar-lo, uns tests que van ser aprovats:

"Cap de les parts involucrades ha vist cap proximitat al simbolisme del nacionalsocialisme en el procés de desenvolupament del disseny de la samarreta, però només la discussió pública que hi podria haver una proximitat visual és suficient perquè s'iniciï un procés de canvi".

Prèviament el portaveu d'Adidas, Oliver Brüggen, havia explicat que no era l'empresa d'articles esportius, sinó la DFB, responsable del disseny dels números:

"La DFB i el seu soci 11Teamsports són responsables del disseny dels noms i els números."

En qualsevol cas, Adidas ha retirat de la botiga en línia el dorsal 44 i tampoc a la botiga oficial de la DFB apareix ja aquest número per a la venda.

Les últimes setmanes, les vendes de les samarretes de la selecció s'havien disparat just després d'anunciar que la federació alemanya canviava a partir del 2027 el seu proveïdor d'equipació durant més de 70 anys, Adidas, per la nord-americana Nike, cosa que ha suscitat crítiques per suposada falta de patriotisme.

Anar al contingut