Llibres per menjar verd i pensar en verd
Llibres per estimar la fruita i la verdura aquest Sant Jordi 2021
Un restaurant caníbal a Berlín

Llibres per menjar i pensar en verd

Menjar menys carn i més hortalisses i llegums és bo per a nosaltres i per al planeta. Les editorials se sumen al moviment verd aquest Sant Jordi

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat

La consciència verda creix cada vegada més a tots els nivells. Menjar fruita i verdura és bo per a nosaltres i per al planeta. I si són de temporada i de proximitat, l'èxit està assegurat per a tothom.

Sabem del cert que hem de menjar menys carn i més hortalisses i llegums. Ens ho deia fa un temps el prestigiós periodista nord-americà Jonatham Safran Foer a "Un restaurant caníbal a Berlín"

"No podem canviar el planeta sense canviar la nostra manera de menjar"

Si fem un cop d'ull als prestatges de les llibreries, veurem que cada vegada sorgeixen més iniciatives en format llibre per reivindicar les bondats i el bon gust d'una dieta vegetariana. El llibreter del restaurant caníbal Nacho Borraz ens recomana 3 llibres que són un homenatge a menjar verd i pensar en verd.

1. "Healthy Kitchen", de Xavier Pellicer (Planeta Gastro)

T'agradarà si: t'agrada Xavier Pellicer i has tingut la sort de menjar en algun dels seus restaurants. El cuiner ha transformat tota la seva cuina en un homenatge al poder sanador de la fruita i la verdura.

Aquest és un llibre de receptes, algunes d'elaborades (que demanen uns certs dots de cuina) però d'altres de senzilles i no per això menys gustoses. La recepta original sol ser vegana, però té una virtut: ens ofereix una proposta ovolàctea per als vegetarians i una altra per a omnívors. Així que també us agradarà si a la família alguns mengen carn, ous i làctics; i d'altres no.

2. "La ciencia de las verduras", de Dario Bressanini (Gribaudo)

T'agradarà si: ets una mica friqui de per què passen les coses quan cuines. Com pot canviar la intensitat del gust d'una verdura depenent de com la tallis? Com influeix si fas servir el forn, la planxa o la fregidora? Per què és recomanable utilitzar sempre oli d'oliva verge extra?

Dario Bressanini és un químic especialitzat en alimentació molt popular a Itàlia. Gràcies a les seves explicacions científiques, que són molt didàctiques, entendreu més bé els processos de cuina i, en conseqüència, cuinareu més bé.

3. "Alimentación vegetariana en la infancia" (deBolsillo)

T'agradarà si: ets vegetarià i tens fills, o si no ets vegetarià però vols que els teus fills mengin menys carn. Aquest és un llibre de nutrició infantil que promet, i ho és!. Ser el manual definitiu per a una alimentació saludable sense productes d'origen animal en la infància.

Julio Basulto, Maria Manera, Maria Blanquer i Pepe Serrano, o el que és el mateix, 3 nutricionistes i 1 pediatre responen els dubtes cabdals: a un nen vegetarià li faltaran vitamines? d'on traurà el ferro o les proteïnes? Se li hauran de donar suplements? La resposta, basada en l'evidència científica, és un sí rotund: nens i joves poden ser vegetarians sense cap problema de salut.

Haureu de llegir el llibre per saber els perquès, amb un últim apartat molt recomanable amb receptes i menús, que serveixen també per a famílies que sí que mengen carn, però que no en volen abusar! Es convertirà en un llibre de referència.

4. "Aliment", de Martí Sales (Club Editor)

T'agradarà si: vols llegir bona literatura, si vols que et sacsegin la consciència i si tens curiositat sobre temes gastronòmics d'aquí i d'allà.

El llibre passa volant perquè Sales té la virtut d'encomanar-nos la seva curiositat en tot el que ens explica: des de la història d'un restaurant excepcional a Istanbul, fins a la matança del porc que recorda de petit, passant per les seves dots culinàries, que ha après després de trobar l'amor de la seva vida.

També t'agradarà si et motiva que et facin pensar. Assegut al "Restaurant caníbal" ens diu:

"La cuina és el nucli dur de la civilització. No pots tenir nucli dur de la civilització si demanes una hamburguesa per Glovo i te la menges sol a casa. La globalització del menjar és una manera d'organitzar-nos contra la vida i a favor del capital!".

Martí Sales diu que no és vegetarià, encara que dona tot el suport als que sí que ho són. "Aliment" és un diccionari meravellós que parla molt de menjar.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut