Informe "Popap"

Els nous drets digitals

El Congrés ha aprovat un projecte de llei per adaptar la legislació europea sobre la protecció de dades i inclou un llistat de drets digitals que no s'esperaven

Des del maig del 2018 que s'està aplicant la legislació europea sobre protecció de dades, però ara, sota aquest marc comunitari, s'ha de fer la llei espanyola. I en el projecte de llei que s'ha aprovat al Congrés dels Diputats, hi ha un llistat de drets digitals que no s'esperaven. L'advocat Víctor Rosselló explica quins són els més rellevants.

Les novetats més importants dins les "Garanties dels drets digitals"

- Queda regulat el testament digital. Els hereus o familiars directes, sempre que el difunt no ho hagués prohibit expressament, poden gestionar o suprimir tots els seus continguts digitals: comptes bancaris, xarxes socials, informació de tot tipus, etc.

 

 

- El dret a l'oblit i el dret de rectificació a internet. Podrem obligar els buscadors perquè directament desindexin el nostre nom. I quan algú sigui objecte de comentaris injuriosos, l'obligació dels mitjans digitals serà publicar una rectificació que deixi clar que la notícia original no reflecteix la situació actual de l'individu. I l'avís haurà d'aparèixer en un lloc visible al costat de la informació original. Per tant, s'amplia el dret a rectificar informacions inexactes o perjudicials per a la imatge, que a Espanya ja té una llei específica per als mitjans de comunicació, a les xarxes socials i les plataformes digitals. 

 

 

- Dret a la desconnexió digital de la feina. S'aplicaran mesures perquè sigui la mateixa empresa qui instauri aquest tipus de polítiques tenint en compte la conciliació entre la vida laboral  i la familiar. Segons la llei, els empresaris han d'elaborar una política interna dirigida als treballadors, directius inclosos, per definir tant la forma amb què s'exerceix el dret a la desconnexió, com les accions de formació i sensibilització del personal sobre "un ús raonable de les eines tecnològiques que evitin el risc de fatiga informàtica.

- Dret a la intimitat davant l'ús de dispositius de videovigilància i de gravació de sons al lloc de treball. L'empresari té dret als dispositius de la feina sempre que sigui per control laboral, però haurà de fer-ho amb proporcionalitat. 

- Dret a la intimitat davant la utilització de sistemes de geolocalització a l'àmbit laboral

Aquesta projecte de llei orgànica s'ha aprovat al Congrés amb el suport de tots els grups i ara l'haurà d'aprovar el Senat per després tornar al Congrés per a la seva aprovació definitiva per part del ple.

ÀUDIOS RELACIONATS