F5

 • Manel Sanromà: "Només el 18% de les apps ofereix la possibilitat de ser en català"
  Escolta àudio

  Manel Sanromà: "Només el 18% de les apps ofereix la possibilitat de ser en català"

  El president de la Fundació PuntCAT comenta amb Mariola Dinarès l'estat de la llengua catalana a internet. Cada cop hi ha registrats més dominis .cat però, d'altra banda, encara queda molt camí per recórrer.

 • "Serious games": videojocs que curen
  Escolta àudio

  "Serious games": videojocs que curen

  Avui hem descobert que ens podem aprimar, deixar de fumar o millorar altres aspectes de la nostra salut a través de videojocs. Són els anomenats "serious games" i cada cop hi ha més estudis científics que els avalen. La Mariola Dinarès en parla amb Òscar Garcia, coautor de Serious Game for Health i director acadèmic d'ENTI-UB, la Universitat del Videojoc, i amb Adrià Martín, director de Ciències de l'Educació Física i l'Esport a l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport de la UdG.

 • Nadius digitals o orfes digitals?
  Escolta àudio

  Nadius digitals o orfes digitals?

  Susana Lluna és la coordinadora del llibre "Los nativos digitales no existen", que defensa que per molt que els nascuts als 90 tinguin molta intuïció per fer servir la tecnologia, no neixen ensenyats, no són "nadius digitals". També ho diu l'Anna Codina, del blog Petits Clicks. Defensa que els pares no poden eludir la responsabilitat de guiar els fills en aquest camp igual que ho fan en tota la resta. La Mariola Dinarès parla amb elles.

 • Música a domicili amb la plataforma Acqustic
  Escolta àudio

  Música a domicili amb la plataforma Acqustic

  Descobrim la plataforma Acqustic a través del seu creador, Esteve Lombarte. Una iniciativa per organitzar concerts de petit format al menjador d'una casa, en un jardí o un terrat... I parlem amb els Young Fire, el duet que formen part de la plataforma, per saber com és l'experiència d'aquests concerts tan íntims.

 • Avis F5, enganxats a les pantalles
  Escolta àudio

  Avis F5, enganxats a les pantalles

  Mantenir el cor jove i no perdre el tren de les noves formes de comunicació. Aquest és l'objectiu dels nostres convidats d'avui. Hem parlat amb Josep Vázquez, un bloguer que té 94 anys; Carme Reig, àvia tecnològica i recentment instagramer, i Juli Simon, el director del Saló Firagran, que es dedica a realitzar activitats per la gent gran. Demostrem com la tercera edat s'ha actualitzat, i que estan tan o més "enganxats" a les pantalles que qualsevol altre.

 • Em vull canviar de mòbil, què he de tenir en compte?
  Escolta àudio

  Em vull canviar de mòbil, què he de tenir en compte?

  Quin mòbil té més bateria? I quin té més capacitat de memòria? Al programa d'avui hem obert un consultori per resoldre els vostres dubtes sobre els telèfons mòbils. El periodista especialitzat en tecnologia, Marc Corredera, ens ha resolt alguns dels dubtes que ens venen a la ment a l'hora de triar quin mòbil hem de comprar.

 • De quina manera marquen la diferència els fotoperiodistes en l'era digital?
  Escolta àudio

  De quina manera marquen la diferència els fotoperiodistes en l'era digital?

  Els fotògrafs Jordi Borràs, Anna Surinyach i Mireia Comas ens expliquen com veuen ells el panorama actual de la fotografia dins de l'era digital, on la fotografia té molts avantatges però on els telèfons mòbils ens han convertit a tots en fotògrafs aficionats.

 • La tecnologia en escena: de les diapositives a la realitat virtual
  Escolta àudio

  La tecnologia en escena: de les diapositives a la realitat virtual

  Les projeccions, els videomappings i les càmeres en directe cada vegada són més presents als escenaris. El vídeo s'està convertint en un gran aliat per crear escenografies impossibles. En parlem amb Joan Rodon, que actualment té "Nina" a la Sala Atrium; Franc Aleu, responsable de les projeccions de la majoria de muntatges de La Fura dels Baus, i Paco Gramaje, especialitzat en vídeos de produccions de dansa.

 • La moda sense gluten perjudica els celíacs
  Escolta àudio

  La moda sense gluten perjudica els celíacs

  Cada vegada s'està posant més de moda menjar sense gluten encara que la persona no sigui celíaca. Això perjudica qui té la malaltia realment perquè tots els restaurants s'apunten a la tendència sense prendre les mesures de precaució necessàries. En parlem amb Elisa Mora, de Celíacs de Catalunya, i recomanem dos prescriptors a la xarxa: Celíaco a los treinta i More than celicious.

 • Taller d'internet segur en directe: els Mossos a domicili!
  Escolta àudio

  Taller d'internet segur en directe: els Mossos a domicili!

  Els Mossos d'Esquadra fa anys que fan pedagogia en escoles i instituts sobre gestió de xarxes socials i els riscos d'internet. El cos, però, reivindica la necessitat que els pares també estiguin ben informats. Per aquest motiu, oferim un taller exprés d'internet segur com els que fan ells. Ens visiten l'agent Elisabet Moragas i el caporal Joan Arnela.

 • Com gestiona la Generalitat els seus 200 comptes a les xarxes socials?
  Escolta àudio

  Com gestiona la Generalitat els seus 200 comptes a les xarxes socials?

  Jordi Graells, director general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat, explica a la Mariola Dinarès el nou "Manual dels governs a Twitter" que dilluns va presentar el president Carles Puigdemont.

 • Slime, spinner i modes adolescents: d'Instagram als instituts
  Escolta àudio

  Slime, spinner i modes adolescents: d'Instagram als instituts

  Sabeu què és un spinner? I com es fa slime? Quina música escolten els adolescents i quines sèries miren? Com els arriben totes aquestes modes? En parlem amb alumnes de l'Escola Pia Sant Antoni, Ernest Codina del portal Adolescents.cat i Francesc Núñez, sociòleg.

 • Storytelling, la importància del relat
  Escolta àudio

  Storytelling, la importància del relat

  Parlem de la importància del relat en tots els aspectes de la vida: publicitat, jocs, negocis, relacions, converses... Ho fem amb l'especialista en "storytelling" Eva Snijders i el doctor en comunicació audiovisual i autor del llibre "El jugador implicado. Videojuegos y narraciones", Lluís Anyó.

 • Verdeliss, mare bloguera: "La falta d'intimitat no m'atabala perquè els límits els posem nosaltres"
  Escolta àudio

  Verdeliss, mare bloguera: "La falta d'intimitat no m'atabala perquè els límits els posem nosaltres"

  Una de les mare blogueres més seguides de l'Estat és la navarresa Verdeliss o Estefanía Unzu. Els vídeos dels seus parts sumen 17 milions de reproduccions i el seu canal de YouTube té gairebé un milió de subscriptors. La Mariola Dinarès l'entrevista i parlen de conciliació laboral, d'intimitat i de com aconseguir viure d'internet.

 • Conciliació digital: quan la maternitat et fa replantejar la feina
  Escolta àudio

  Conciliació digital: quan la maternitat et fa replantejar la feina

  La falta de polítiques públiques que facilitin la conciliació familiar fa que moltes dones es plantegin canviar de feina quan són mares. De fet, segons un estudi d'IESE Business School, un 57% de les mares han renunciat a llocs de treball perquè els consideren incompatibles amb la vida familiar. Parlem de com internet obre noves portes a la conciliació amb la bloguera Verdeliss; Núria Valiente, de Mompreneur, i Isabel Leyva, consultora de màrqueting digital i bloguera.